Men zegt wel eens dat de laatste fase van een rally in aandelen gedragen wordt door particuliere beleggers. Ze kopen vaak op het hoogtepunt, terwijl het slimme geld uitstapt. Dat lijkt ook nu weer te gebeuren, want sinds 2000 hebben beleggers niet meer zoveel geld omgezet in aandelen als dit jaar. In 2013 hebben beleggers hun positie in aandelen netto met $277 miljard uitgebreid, een groot verschil met de netto uitstroom van $90 miljard in 2012.
Phoenix Capital Research schrijft in haar nieuwsbrief dat beleggers in de maand oktober in totaal netto $45,5 miljard in de aandelenmarkt hebben belegd (bron). Zelfs als er in de maanden november en december maar de helft van dat bedrag richting de aandelenmarkt stroomt zal 2013 het jaar 2000 overtreffen. In dat jaar werd er in totaal $324 miljard in aandelen geïnvesteerd door beleggers en bereikte de NASDAQ index van technologieaandelen een niveau van 5.000 punten. Aan het einde van 2000 was deze index gehalveerd tot 2.500 punten!
Aandelen overgewaardeerd?
Beleggers die nu nog instappen nemen bewust een risico. In veel gevallen kopen ze op een all-time high, terwijl de aandelenmarkt het afgelopen jaar al zo hard gestegen is. Hoeveel beleggers moeten er nog instappen om deze rally in aandelen te ondersteunen? Dat blijft de grote vraag. We weten alleen dat het in 2000 niet goed afliep voor de beleggers die op een hoog niveau instapten in de beurs.
Veel momentum
Afgelopen vrijdag stond de S&P 500 index 5,61% boven het 125-daags gemiddelde, zo schrijft CNN Money in de toelichting van haar Fear and Greed index. Deze index, die het sentiment op de beurs probeert te peilen, bereikte afgelopen week een niveau van 74. Dat niveau suggereert dat hebzucht momenteel de overhand heeft in de aandelenmarkt.
Nasdaq steeg in 1999
Een jaar later ging de index onderuit, nadat beleggers een recordbedrag in aandelen stopten