Grafiek: Het fictieve herstel van de economie

Een grafiek zegt soms meer dan duizend woorden. Wat te denken van het volgende exemplaar, dat gisteren verscheen op Zero Hedge. De rode lijn laat de participatiegraad van de Amerikaanse beroepsbevolking zien, oftewel het percentage van mensen dat werkelijk een baan heeft. U ziet dat de daling in 2009 een halt werd toegeroepen, maar van een herstel was absoluut geen sprake. Ondertussen wisten bedrijven hun winstmarges te herstellen, enerzijds door sterk te bezuinigen en anderzijds door een vloedgolf van goedkoop geld. Met monetaire stimuleringsprogramma’s werd de rente omlaag gedrukt, ten gunste van bedrijven en de aandelenmarkt.

Aan welke lijn moeten we het economisch herstel nu aflezen? De donkergroene, de lichtgroene of de rode? Het ligt er misschien maar net aan aan wie u het vraagt…

Aandelen versus werkloosheid

Aandelen versus werkloosheid (Grafiek via Zero Hedge)

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.