Sinds 2009 is de aandelenmarkt gestegen alsof er niets aan de hand is. Het financiële systeem bleef overeind en beleggers stapten langzaam maar zeker weer in op de beurs. Door bezuinigingen wisten bedrijven hun winstmarges te vergroten, ondanks een verslechtering van de onderliggende economie. We hoeven maar naar de werkloosheid en de stagnerende inkomens te kijken om dat te zien. Maar wanneer eindigt de euforische stemming op de beurs? Is een beurscrash aanstaande? Lance Roberts van STA Wealth Management verzamelde een aantal grafieken die we graag met u willen delen.
Volatiliteit
De volatiliteit op de beurs bereikt al bijna het laagste niveau sinds januari 2007. De volgende grafiek laat zien dat er een negatieve correlatie is tussen de beurskoersen en de volatiliteit. Een bull market in aandelen gaat gepaard met een lage volatiliteit, terwijl correcties met een hoge volatiliteit gepaard gaan. Beleggers die de moed hebben aandelen te verkopen bij een extreem volatiliteit krijgen steeds een goede prijs voor hun stukken. Is de rust die er momenteel heerst op de financiële markten stilte voor de storm?
Volatiliteit zakt naar laagste niveau sinds 2007
‘Junk bonds’ populair
Een andere indicator die men in de gaten dient te houden is de hoeveelheid krediet in de economie. Dat zou je kunnen zien als een afspiegeling van de hoeveelheid vertrouwen die beleggers hebben in de toekomst. De volgende twee grafieken laten zien dat de koersen van zogeheten ‘junk bonds’ op recordhoogte staan. Dat betekent dat beleggers met steeds minder rente genoegen nemen en dus vertrouwen hebben in een goede afloop. Vergelijken we de situatie met 2008, dan zien we dat er aan de crash van de S&P 500 een crash op de obligatiemarkt vooraf ging. Een indicator om in de gaten te houden.
Beleggers nemen genoegen met steeds minder rente op slechte leningen
Margin debt
De afgelopen twintig jaar bleek de hoeveelheid geleend geld op de aandelenmarkt een goede indicator te zijn om te anticiperen op beurscorrecties. De zogeheten margin debt piekte zowel in 2000 als in 2008, nog voordat de aandelenmarkt onderuit ging. Beleggers die een piek in margin debt oppikten als een verkoopsignaal deden goede zaken. Omgekeerd geldt dat bodemvorming in de margin debt een goed moment blijkt te zijn om in te stappen. Onlangs werd er opnieuw een piek bereikt. Is dit een waarschuwing?
De margin debt bereikte onlangs een piek, is dat een aankondiging van een aanstaande crash?
4 gedachten over “Grafieken: Is een beurscrash aanstaande?”
Systemische (manipulatieve) vervalsing van alle rentes (@ zero)! Dat is zondermeer een centrale bank samenzwering…die vanzelfsprekend héél slecht moet en zal aflopen. Waarom iedereen hierover maar rond de pot blijft draaien is me een raadsel.
Uiteindelijk zal de kredibiliteit van het fiat systeem (fiktie) crashen en alles in z’n val meesleuren. Dus niet andersom.
Verlies aan kredibiliteit komt uit de crescendo dysfunktionaliteit van het systeem = Niet meer in staat om duurzame welvaart/welzijn te produceren met toenemende onproduktieve schuld. Dat zien we nu al gebeuren bij een reeks falende staten.
Wie de eerste dominosteen omgooit zal de rest meenemen maar zal ook de schuld krijgen van alle gevolgen die dit met zich meeneemt.
Soms krijg je wel eens het gevoel dat men meer op zoek is naar de zondebok, als dat men bezig is de crisis op te lossen.
Iedereen is veel te bang dat zijn steentje om valt of die van de buurman tot dat het systeem onder zijn eigengewicht implodeert dan is er geen reden meer aan en zal alles om vallen.