Op zoek naar een beter rendement? Wees geduldig!

Hoewel de aandelenmarkt op korte termijn zeer volatiel is en een forse correctie kan laten zien blijft het over de lange termijn nog steeds een aantrekkelijke belegging. Niet alleen vanwege het koersrendement, maar ook vanwege het feit dat aandelen inkomsten kunnen genereren door de uitkering van dividend. Een vuistregel in de Amerikaanse lesboeken is dat de aandelenmarkt op de lange termijn jaarlijks gemiddeld 10% rendement oplevert. Maar hoe groot kunnen de winsten of verliezen zijn op een beleggingshorizon van 1, 5, 10 of 20 jaar? Dat is wat JP Morgan Asset Management inzichtelijk maakt aan de hand van de volgende grafiek.

Met behulp van aandelen- en obligatiekoersen van 1950 tot en met 2013 zochten analisten van JP Morgan uit wat het te verwachten rendement is bij een belegging van $100.000 in aandelen (groen), obligaties (blauw) of een 50/50 mix van beide (bruin). We zien dat een belegger in één jaar in het beste geval 51% winst maakt met de aandelenportefeuille en er in het slechtste geval 37% verliest. Het te verwachten rendement op obligaties is een stuk gunstiger, want dat liep tussen 1950 en 2013 uiteen van maximaal 43% in een jaar tot minimaal -8% in een jaar. Een gespreide portefeuille met de helft in aandelen en de helft in obligaties blijft voor een looptijd van 1 jaar het minst aantrekkelijk, aangezien het te verwachten rendement lager is dan dat van obligaties.

cotd-returns

Rendement op aandelen en obligaties wordt beter over de lange termijn (Via Businessinsider)

Rendement komt op de lange termijn

Maar als we de looptijd van de beleggingsportefeuille oprekken naar vijf, tien en twintig jaar, dan zien we dat de lange termijn belegger op de aandelenmarkt het beste rendement krijgt. Extreme uitschieters naar beneden toe vallen weg als een belegger minstens vijf jaar aan zijn aandelenportefeuille vast durft te houden. Als de resultaten van 1950 tot en met 2013 een voorspellende functie zouden hebben, dan zou een belegger met een investering van $100.000 in aandelen over twintig jaar een vermogen hebben van $827.444, oftewel een rendement van 11,1% per jaar. Voor de portefeuille met obligaties komt het jaarlijkse rendement uit op 6,1%, terwijl een gemengde portefeuille 9% per jaar oplevert.

Hoe interessant en veelbelovend deze grafiek ook mag zijn voor beleggers, resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. In dit voorbeeld is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de meest extreme scenario’s. Dit moet dus niet als beleggingsadvies beschouwd worden.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Op zoek naar een beter rendement? Wees geduldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo