Er wordt steeds meer met geleend geld gespeculeerd op aandelen, zo blijkt uit cijfers van de New York Stock Exchange. In de maand december groeide de totale ‘margin debt’ in de S&P 500 met $21 miljard naar een all-time high van $445 miljard. Vergeleken met een jaar geleden is dat een stijging van 29%, wat heel toevallig ook het rendement was dat de S&P 500 het afgelopen jaar behaald heeft.
Tegelijkertijd daalde het vrij beschikbare vermogen van beleggers (de zogeheten total net free credit) met $148 miljard naar een nieuw dieptepunt, twee keer zo laag als het niveau van februari vorig jaar en van 2007. Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat het gebruik van meer krediet (leverage) in de aandelenmarkt zorgt voor stijgende aandelenkoersen. Het gevaar van al dat geleende geld is dat het de winstgevendheid versterkt in een opgaande aandelenmarkt, maar dat het ook de verliezen uitvergroot in een beurscrash. Zero Hedge brengt deze ontwikkeling goed in beeld.
‘Margin debt’ op de Amerikaanse aandelenmarkt naar all-time high (Bron: Zero Hedge)
Steeds meer leverage op aandelen
De tweede grafiek die Zero Hedge plaatst laat zien dat beleggingsfondsen al enige jaren hun leverage opvoeren. Het is inmiddels heel gebruikelijk voor een fonds om voor iedere $1 aan beheerd vermogen (assets under management) voor $5 aan aandelen in te kopen. De lichtblauwe balkjes geven weer hoeveel vermogen hedgefondsen onder beheer hebben en de lichtblauwe balkjes geven weer hoe groot hun blootstelling is aan de financiële markten. Zoals je ziet is de aandelenmarkt van 2008 niets vergeleken met wat beleggers op de S&P 500 vandaag de dag klaargespeeld krijgen…
Steeds meer leverage bij hedgefondsen (Bron: Zero Hedge)