Amerikaanse banken verhogen salarissen met 20%

De Wall Street Journal schrijft dat een aantal grote banken, zoals Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Bank of America en Morgan Stanley de salarissen van ‘junior bankers’ aanzienlijk verhoogd hebben of van plan zijn om dat te doen. Het zou gaan om loonsverhogingen van 20 tot 25 procent. Goldman Sachs verhoogt het salaris van eerste jaars analisten met ongeveer 20%, zo meldt de krant op basis van een bron die over insider informatie beschikt. De loonsverhoging geldt overigens alleen voor de analisten die in de VS werken.

Het is net alsof er helemaal niets veranderd is in het financiële systeem. De grootste zakenbanken op Wall Street zijn door overnames nog groter en machtiger geworden en met hulp van centrale banken is het voor banken nog makkelijker geworden winst te maken. Weliswaar zijn er een aantal grote ontslagrondes geweest binnen het bankwezen, maar dat betekent niet dat de arbeidsvoorwaarden van de bankiers die blijven veel slechter zijn geworden.

Hoger salaris

Goldman Sachs wil talent blijven aantrekken en voelde zich daarom genoodzaakt om het startsalaris op te schroeven van ongeveer $70.000 naar ongeveer $85.000 per jaar, exclusief bonussen. De loonsverhoging zal volgend jaar doorgevoerd worden. Bank of America wil de lonen volgend jaar ook met 20% verhogen voor werknemers die net in dienst zijn getreden bij de bank. Citigroup en JP Morgan zouden ook een loonsverhoging overwegen, maar daar zijn nog geen details van bekendgemaakt. Morgan Stanley liet vorige maand al weten dat ‘junior bankers’ die werkzaam zijn op de afdeling kapitaalmarkten een 25% loonsverhoging tegemoet kunnen zien.

De grote zakenbanken lijken zich niets aan te trekken van de maatschappelijke discussie over bonussen. Misschien is de hoogte van de bonussen verlaagd, maar tegelijkertijd laat men het vaste inkomen stijgen. Netto verandert er niet veel in een sector die nog altijd onaantastbaar lijkt te zijn.

Werkdruk

Bankiers verdienen veel geld, maar moeten ook lange dagen maken. Het is niet ongebruikelijk dat er in de avonduren en in de weekenden doorgewerkt wordt. Vorig jaar overleed een 21-jarige stagiair bij Bank of America aan een epileptische aanval, die vermoedelijk veroorzaakt werd door de hoge werkdruk. Vorig jaar introduceerde Goldman Sachs het ‘beschermde weekend’, wat betekende dat werknemers zich tussen vrijdagavond en zondagochtend daadwerkelijk even af konden sluiten van hun werk.

bankier-geld

Bankiers op Wall Street kunnen een forse salarisverhoging tegemoet zien

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Amerikaanse banken verhogen salarissen met 20%

  • $70000 lijkt me nu niet zo heel overdreven veel als je in New York woont. Daar kun je geen flatje van huren.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo