Barroso onderhield al jaren banden met Goldman Sachs

Manuel Barroso onderhield ook al nauwe banden met Goldman Sachs toen hij nog voorzitter van de Europese Commissie was, zo bericht de Portugese krant Publico op basis van informatie die werd vrijgeven op basis van de Amerikaanse Freedom of Information Act. In één email van 30 september 2013 wordt Barroso door Goldman Sachs topman Lloyd Blankfein bedankt voor zijn productieve bijdrage aan meetings. Ook blijkt uit de documenten dat de directie van Goldman Sachs zeer verheugd was dat ze “op een vertrouwelijke manier” voorstellen konden aanleveren om het EU-beleid aan te passen.

barrosoIn een schriftelijke verklaring aan de krant schrijft Barroso dat hij met verschillende grote banken contacten onderhield, omdat dat volgens hem onderdeel was van zijn functie als voorzitter van de Europese Commissie. “Dit was niet alleen om het marktsentiment te begrijpen, maar ook om vanuit de positie van de Commissie en de Europese Unie heldere boodschappen over te brengen te kunnen brengen.”

Hoe onafhankelijk was Barroso?

Dat Barroso tijdens zijn voorzitterschap uitvoerige gesprekken had roept de vraag op of hij zijn werk wel onafhankelijk kon uitvoeren. Begin juli was er veel publieke verontwaardiging, toen bekend werd dat Barroso bij Goldman Sachs ging werken. Hij kan in Londen aan de slag als bestuursvoorzitter bij Goldman Sachs International.

Volgens de website EUObserver hebben negen van de 26 EU-commissarissen die in 2014 vertrokken inmiddels een baan aangenomen bij een groot bedrijf. Een voorbeeld daarvan is Neelie Kroes, die in mei een baan aangeboden kreeg bij Uber. Toen ze nog voor de Europese Commissie werkte sprak ze haar steun voor dit bedrijf uit inzake de discussie over concurrentievervalsing in de taxibranche.

Goldman Sachs

Goldman Sachs heeft een dubieuze reputatie gekregen vanwege het herverpakken en doorverkopen van dubieuze hypotheekleningen en het onzichtbaar maken van de Griekse begrotingstekorten. De bank was dus mede verantwoordelijk voor zowel de Amerikaanse huizenmarktzeepbel als voor de Europese schuldencrisis.

Dat laatste was geen reden om Goldman Sachs buiten de deur te houden, integendeel. In 2011 werd Goldman Sachs adviseur Mario Monti naar voren geschoven als de minister president van de nieuwe Italiaanse regering en kreeg de ECB met Mario Draghi een nieuwe president met een Goldman Sachs verleden.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *