In navolging op Deutsche Bank wil ook Commerzbank negatieve rente doorberekenen aan klanten. Naast de grote ondernemingen moeten ook kleinere bedrijven en vermogende particulieren rente betalen over hun banktegoeden. Dat zei Stephan Engels, financieel directeur van de tweede grootste bank van Duitsland, in een gesprek met analisten van de bank.
Net als andere banken in Duitsland worstelt ook Commerzbank met het rentebeleid van de ECB. Om sparen te ontmoedigen hanteert deze negatieve rente op overtollige reserves van banken. Het doel van deze maatregel is dat banken dat doorberekenen aan spaarders. Toch zijn veel banken terughoudend, uit vrees voor negatieve publiciteit en verlies van klanten. De financieel directeur van Commerzbank verwacht dat dit tot meer problemen zal leiden.
In een interview met Bloomberg zei hij het volgende over het beleid van negatieve rente:
“De vraag hoe we hier uit komen is eerlijk gezegd denk ik het meest beangstigend. Het is compleet onduidelijk hoe we uit dit drama moeten komen. Daarom worden we allemaal elk kwartaal een beetje angstiger, omdat we niet weten hoe we deze situatie kunnen terugdraaien naar een situatie waarin de rente weer kan doen wat ze moet doen, namelijk het sturen van kapitaalstromen in de economie. De negatieve rente doet dat niet goed, ik denk dat dat vrij duidelijk is.“
Negatieve rente
Steeds meer banken in de Eurozone proberen de kosten van negatieve rente door te berekenen aan klanten. In eerste instantie alleen voor zakelijke klanten, maar nu ook voor vermogende particulieren. Banken betalen jaarlijks miljarden aan negatieve rente over hun overtollige reserves. In september verlaagde de ECB de depositorente van -0,4% naar -0,5%, waardoor de winstgevendheid van banken nog verder onder druk komt te staan. Ook dit verklaart waarom zij de negatieve rente vaker doorberekenen aan spaarders.
“Over het algemeen is het zo dat de Duitse bankensector, maar ook die van een aantal andere noordelijke Europese landen, zwaar leunen op spaartegoeden als stabiele bron van financiering. Als je daar de prijzen van aanpast, dan moet je rekening mee houden met het gedragsaspect daarvan. Wat je wilt voorkomen is dat je opeens een groot aantal klanten afschrikt, waardoor je balans meer begint te schuiven dan je zou willen. Daarom probeert iedereen het in kleine stapjes te doen.
Men begrijpt inmiddels de boodschap dat je een deel van de last van negatieve rente aan een deel van de klanten moet doorberekenen. Om een simpele vergelijking te maken. Commerzbank heeft meer dan €200 miljard aan spaartegoeden. Pas daarop minus een half procent toe als zijnde de kosten daarvan en dan heb je wel een goed idee waarom deze kwestie met de dag belangrijker wordt.”
Bankensector onder druk
Commerzbank verwacht dit jaar minder winst te maken dan vorig jaar, mede als gevolg van het beleid van de centrale bank. Het aandeel van de bank staat al langer onder druk, net als dat van veel andere Duitse banken. De gehele Duitse bankensector heeft last van negatieve rente, omdat hun verdienmodel afhankelijk is van het binnenhalen spaartegoeden. Dat is door het rentebeleid van de centrale bank niet meer interessant.
Volgens Engels moet er een nieuwe discussie gevoerd worden over het rentebeleid van de centrale bank. Volgens hem heeft lage rente een positief effect op de consumptie en de investeringen, maar brengt negatieve rente veel ongewenste bijwerkingen met zich mee. Mensen worden daardoor onzeker over hun spaargeld en hun pensioen, waardoor ze juist meer gaan sparen en de hand op de knip houden. Daarmee schiet het beleid van de centrale bank haar doel voorbij.
Commerzbank kwam deze week met een winstwaarschuwing. De bank verwacht dit jaar minder winst te maken als gevolg van het rentebeleid van de centrale bank en als gevolg van een herstructurering. De bank wil op termijn kosten besparen door te snijden in het aantal arbeidsplaatsen.
Wanneer zijn wij in Nederland of België aan de beurt?