Deze banken betaalden de hoogste boetes

De Financial Times maakte een overzicht van de boetes die banken wereldwijd hebben moeten betalen aan Amerikaanse autoriteiten voor overtreding van de ‘spelregels’. Bank of America en JP Morgan waren het meest stout en kregen respectievelijk $26,4 en $26 miljard aan boetes aan de broek. Ook Europese banken werden de afgelopen jaren geregeld op de vingers getikt door de Amerikaanse toezichthouder. Zo verzamelden Deutsche Bank en HSBC meer dan $2 miljard aan boetes, kreeg de Rabobank een boete van $800 miljoen en moest de ING $619 miljoen betalen.

Opvallend is dat Goldman Sachs in verhouding tot haar omvang relatief weinig boetes heeft moeten betalen. Voor deze ‘goddelijke’ bank staat de teller op $976 miljoen. De Franse bank BNP Paribas staat nog niet in het lijstje, omdat er nog een rechtszaak liep tegen deze bank. BNP Paribas zou zich niet gehouden hebben aan de Amerikaanse financiële sancties tegen landen als Iran en Soedan. De bank deed toch zaken met deze landen, waardoor de effectiviteit van de sancties werd ondermijnd. Volgens de laatste berichtgeving kan BNP Paribas rekenen op een boete van bijna $9 miljard. En zo stormt de bank in één klap door naar de derde plaats van de wall of shame.

Banken onderworpen aan Amerikaans toezicht

Uit deze lijst kunnen we tenminste twee conclusies trekken. De eerste is dat de Amerikaanse toezichthouder nog steeds erg veel zeggenschap heeft, ook buiten de Verenigde Staten. De tweede is dat er vrijwel geen grote banken zijn die zich niet schuldig hebben gemaakt aan één of andere overtreding.

Totale boetes voor banken sinds januari 2009

Totale boetes voor banken sinds januari 2009