Rusland wil eigen betalingssysteem ontwikkelen

De Russische president Poetin heeft afgelopen week gezegd dat Rusland haar eigen betalingssysteem moet ontwikkelen, zodat het land minder afhankelijk wordt van de Verenigde Staten. Door de economische sancties werden bepaalde Visa en Mastercard rekeningen geblokkeerd, waardoor een aantal vermogende Russen niet meer bij een deel van hun geld konden komen. Rusland heeft al jaren plannen om een eigen betalingssysteem te ontwikkelen, maar daar zat nauwelijks vooruitgang in.

Door de economische sancties, die het gevolg zijn van de Russische inval in de Krim, is de behoefte aan een alternatief systeem sterk toegenomen. Afgelopen week werden vier banken getroffen door de Westerse sancties, namelijk Bank Rossiya, de SMP Bank en een dochteronderneming van beide banken. Afgelopen weekend werden de sancties tegen SMP Bank en haar dochteronderneming opgeheven, maar niet tegen de Rossiya bank en haar dochter Sobinbank.

Alternatief betalingssysteem

Poetin zei dat Rusland haar eigen belangen moet beschermen en dat het hebben van een eigen betalingssysteem daar ook bij hoort. Hij verwees naar andere Aziatische landen die ook al een eigen betalingssysteem hebben ontwikkeld, zoals China en Japan. “Deze systemen werken en zijn erg succesvol gebleken in Japan en China. Van oorsprong waren die systemen uitsluitend bedoeld voor de binnenlandse markt en de eigen bevolking, maar ze zijn gaandeweg steeds populairder geworden. Zo wordt het Japanse JCB systeem nu al in bijna 200 landen geaccepteerd”, zo verklaarde Poetin in het Russische parlement. “Volgens analisten zet Poetin meer druk op een eigen betalingssysteem, omdat zwaardere sancties op dit moment nog niet uit te sluiten zijn. Een eigen betalingssysteem is minder optimaal dan deelname aan een globaal economisch systeem, maar door het gebruik van buitenlandse systemen is Rusland kwetsbaar. Dat kan een strategische zwakte zijn”, aldus Chris Weafer van Macro-Advisory Ltd.

Economische oorlogsvoering

De wereld heeft gezien hoe Iran werd afgesloten van het SWIFT betalingssysteem en Rusland wil voorkomen dat ze op een soortgelijke manier buitengesloten kunnen worden. Rusland wil zich minder afhankelijk maken, zodat ze minder kwetsbaar wordt voor economische sancties. De Russische president zei dat hij het besluit van VISA en MasterCard betreurde: “Hierdoor zullen ze een marktsegment verliezen, een behoorlijk lucratief marktsegment”

Als gevolg van de geblokkeerde rekeningen bij de SMP Bank haalde sommige klanten geld weg. In totaal zou het gaan om 9 miljard roebels, omgerekend ongeveer $252 miljoen aan spaartegoeden. De Russische centrale bank heeft reeds laten weten dat ze banken zal helpen die als gevolg van sancties in de problemen komen.

Rusland wil zich minder afhankelijk maken van buitenlandse betalingssystemen

Rusland wil zich minder afhankelijk maken van buitenlandse betalingssystemen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo