Nederlandse oppositie tegen Corona-obligaties uitgelegd

De pandemie van COVID-19 heeft Europa bijna meer gegeven dan het aankan. Het werd daardoor overspoeld met de taak de verspreiding van het virus binnen de perken te houden, ervoor te zorgen dat miljoenen van zijn burgers door de overheid opgedragen richtlijnen volgen om binnen te blijven en met ongekende maatregelen te komen om de aanhoudende economische schade te beperken, en nu lijkt het erop dat er nog een dilemma moet worden toegevoegd: wie gaat er uiteindelijk voor betalen? Nu de crisis lijkt af te nemen, vragen degenen die profiteren van hun opname in de eurozone zich af: gaan we de rekening splitsen? Een waarschijnlijk voorstel is de zogenaamde “corona-obligatie”, maar al een groeiend aantal landen – waaronder Nederland – komen in opstand.

Wat zijn corona-obligaties?

Corona-obligaties, voorgesteld door leiders van de Europese Unie tijdens een videoconferentie op 26 maart, zijn een nieuw gecreëerd overheidsschuldinstrument dat door alle leden van de eurozone zou worden ondersteund om het herstel van de COVID-19-pandemie te financieren. Uiteindelijk zouden corona-obligaties de financieringskosten verlagen voor enkele van de zwaarst getroffen landen in Europa, waardoor cruciale middelen vrijkomen die hen in staat zouden stellen te investeren in volksgezondheid en economisch herstel, met als algemene focus het voorkomen van een nieuwe staatsschuldencrisis.

Niet alle EU-leden zijn aan boord

Volgens het voorstel zouden corona-obligaties het effectieve, verenigde antwoord bieden dat kenmerkend is voor de gedeelde ideologie en collectieve verantwoording van EU-lidstaten die naar de eurozone neigen. Maar elk sentiment dat mogelijk werd aangewakkerd, duurde niet lang, aangezien het idee van een dergelijke solidariteit onmiddellijk werd verworpen door de “zuinige vier” landen – Nederland, Oostenrijk, Duitsland en Finland, omdat deze solidariteit een moreel risico zou opleveren. ** Aan de andere kant de landen die voor corona-obligaties zijn – Griekenland, België, Spanje, Portugal, Ierland, Frankrijk, Luxemburg, Italië en Slovenië.

Waarom zijn de ‘zuinige vier’ zo terughoudend?

De oppositie van de zuinige vier landen komt van meet af aan voort uit een eeuwenoude strijd om schuldverdeling in Europa tussen de noordelijke en zuidelijke landen. De nieuwsschrijvers van Vestle hebben vernomen dat Duitsland en Nederland de twee meest uitgesproken tegenstanders van de groep zijn, twee regeringen die afhankelijk zijn van precaire politieke allianties die van streek kunnen raken als ze de schuldverdeling steunen. *** Maar misschien wel het sterkste argument van de zuinige vier tegen corona obligaties is simpelweg dat ze niet geloven dat ze verantwoordelijk zouden moeten zijn voor het wegnemen van de achterstand van andere landen, aangezien ze collectieve schulden beschouwen als een kwetsbare politieke kwestie die ertoe zou kunnen leiden dat hun belastingbetalers de rekening betalen.

Zoals je zou verwachten, heeft dit besluit veel kritiek gekregen, maar sommige analisten, zoals onder andere CEO van Quadra Global Capital Corp Perry Anderson, zien het van beide kanten en stellen dat als de eurozone “De handen ineen slaan en er gezamenlijk naar kijken, dit het risico zou doen spreiden en de kans op systemisch falen zou verkleinen. Fiscaal verantwoordelijke landen zouden echter beweren dat dit ten koste gaat van landen die eerder hun respectieve begrotingen met succes hebben beheerd.

Wat staat er nu op het menu?

Op dit moment is het moeilijk om af te leiden wat er daarna kan gebeuren. Zoals het er nu uitziet, zal Nederland – evenals de rest van de ”zuinige vier” – niet toegeven aan hun standpunten, maar in de tussentijd lijkt het voorstel voor corona-obligaties te kunnen worden bijgewerkt, aangezien er nog vijf landen zijn – Cyprus, Letland, Litouwen, Estland en Slowakije die aan het Eurobond-voorstel kunnen worden toegevoegd. ** Zou dit de kans op slagen zonder de zuinige vier kunnen vergroten, of zal het slechts meer weken van onderhandelingen betekenen? De tijd zal het leren.

Uitgelegd

Gezien hoe ongekend alles wat met COVID-19 te maken heeft lijkt te zijn, van bijna wereldwijde vergrendeling tot nieuwe maatregelen zoals corona-obligaties om de economische gevolgen op te vangen, zoeken beleggers naar financiële sites zoals Vestle nieuws voor updates. Hoewel Nederland met iets meer dan 36.000 gevallen en 4.566 sterfgevallen **** niet zo zwaar werd getroffen als landen zoals Italië (meer dan 201.500 gevallen en meer dan 27.000 sterfgevallen) *****, kende de economie nog steeds momenten van volatiliteit, die kan worden gemeten met behulp van de AEX index (bij Vestle het Nederlandse instrument 25). Het jaar begon vrij rustig en de index daalde tussen 17 Februari en 16 Maart in een maand tijd met 35,6%, en steeg tussen 23 maart en 7 april binnen twee weken gestaag met 20,2%.

Deze vorm van marktinstabiliteit kan voor geïnformeerde beleggers die in Contracts for Difference of CFD’s handelen zowel risico’s als kansen inhouden, waardoor ze in wezen kunnen profiteren van prijsbewegingen in beide richtingen zonder eigenaar te zijn van de onderliggende waarde. Bij Vestle kunt u handelen in de Nederland 25-index (die AEX-index volgt) en honderden andere CFD-instrumenten, waaronder grondstoffen, crypto, valuta’s, ETF’s en aandelen, en profiteren van gratis onderwijs wanneer u zich aanmeldt. Je krijgt ook toegang tot geavanceerde handelstools, de Vestle iOS app voor mobiel (ook beschikbaar voor het Android-platform) en 1-op-1 training met een live coach, zodat je het in je eigen tempo kunt leren.
Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 84.6% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. De in dit document vermelde resultaten uit het verleden of gesimuleerde resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo