Geopolitiek

Om de rol van goud te begrijpen kun je bijna niet om geopolitiek heen. De waarde van goud wordt namelijk sterk beïnvloedt door de functie die ze vervuld en daar hebben centrale banken en politici een sterke hand in. Op Marketupdate brengen we alle geopolitieke ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de goudprijs en de goudmarkt.

Rusland, Turkije en Iran bespreken wederopbouw Syrië

De Russische president Poetin heeft zijn Turkse en Iraanse collega’s Erdogan en Rouhani uitgenodigd om te komen praten over de toekomst van Syrië. De belangrijkste gespreksonderwerpen voor deze bijeenkomst, die op 22 november zal plaatsvinden in het Russische Sochi, zijn het terugdringen van het geweld in Syrië en het Lees verder..

Rusland en Iran bouwen pijpleiding naar India

Rusland en Iran hebben afgelopen week besloten dat ze samen gaan bouwen aan een nieuwe pijpleiding voor aardgas van Iran naar India. Deze nieuwe pijpleiding wordt ongeveer 1.200 kilometer lang en moet de belangrijke aardgasvelden in Iran via Pakistan met India verbinden. Het Russische energieconcern Gazprom zal Iran niet Lees verder..

Poetin over Catalonië en dubbele standaarden van het Westen

Volgens de Russische president Poetin hanteert het Westen dubbele standaarden ten aanzien van Catalonië. Veel Europese landen spraken zich uit tegen de onafhankelijkheid van de Spaanse regio, terwijl ze in het verleden wel onvoorwaardelijke steun aan hun Amerikaanse bondgenoot gaven voor de afscheiding van Kosovo. En toen de bevolking Lees verder..

Olieprijs naar hoogste niveau in 2,5 jaar

De olieprijs bereikte maandag het hoogste niveau in 2,5 jaar, nadat kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië een greep naar de macht deed. Afgelopen weekend liet de kroonprins een aantal zeer invloedrijke personen in de regering arresteren, waaronder miljardair Alwaleed bin Talal en het hoofd van de Nationale Garde, Lees verder..

“Russia Today ondermijnt Westerse democratieën”

Russia Today gebruikt Westerse politici, journalisten, schrijvers, academici en andere invloedrijke publieke personen om haar geloofwaardigheid in het Westen te versterken en de Westerse democratie te ondermijnen. Dat schrijft de niet-gouvernementele organisatie European Values in een nieuw rapport dat deze week naar buiten werd gebracht. Het bestaansrecht Lees verder..

John Pilger: “Niet Noord-Korea, maar de VS zijn grootste bedreiging”

Volgens onderzoeksjournalist en documentairemaker John Pilger is niet Noord-Korea, maar de Verenigde Staten op dit moment de grootste bedreiging voor een wereldvrede en de grootste risicofactor voor een nucleaire oorlog. Ook verwacht hij niet dat sancties tegen Noord-Korea enig effect zullen hebben. In een interview met Russia Lees verder..

Merkel: “Europa heeft eenduidig buitenlands beleid nodig”

Het smeden van een samenhangend buitenlands beleid is de grootste uitdaging waar de Europese Unie de komende jaren voor zal komen te staan. Die conclusie trekt de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een interview dat afgelopen zondag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung werd gepubliceerd. Volgens Merkel moeten de lidstaten van Lees verder..

Merkel: “Vrede in Europa alleen mogelijk met Rusland”

Vrede in Europa is alleen mogelijk in samenwerking met Rusland en daarom moeten de gesprekken tussen de NAVO en Rusland in ieder geval wordt voortgezet. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel afgelopen weekend in haar wekelijkse interview. Ondanks het feit dat Europa en Rusland het niet Lees verder..

De prijs van energie-onafhankelijkheid van Rusland

Rusland is al meer dan veertig jaar de belangrijkste leverancier van aardgas voor de Europese markt. Dat betekent dat Europese landen ook erg afhankelijk zijn van Russisch gas, dat via verschillende pijpleidingen door een groot deel van Europa gedistribueerd wordt. De VS willen voorkomen dat Europa te afhankelijk Lees verder..