Geopolitiek

Om de rol van goud te begrijpen kun je bijna niet om geopolitiek heen. De waarde van goud wordt namelijk sterk beïnvloedt door de functie die ze vervuld en daar hebben centrale banken en politici een sterke hand in. Op Marketupdate brengen we alle geopolitieke ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de goudprijs en de goudmarkt.

NAVO is geen voorstander van Europees leger

Volgens NAVO-topman Stoltenberg is het geen goed idee als Europa een eigen legermacht opzet naast de trans-Atlantische militaire alliantie, omdat het Europa zich volgens hem niet goed kan verdedigen zonder de steun van Noorwegen uit het noorden, Turkije uit het Zuiden en de Verenigde Staten en Canada Lees verder..

Poetin hoopt dat Europa sancties opheft

Poetin hoopt dat men in de Westerse wereld snel genoeg krijgt van de sancties tegen Rusland en dat er dan ook ruimte komt om de relaties weer te normaliseren. Volgens de Russische president is het beleid van “kunstmatig opgelegde beperkingen in de zakelijke relaties” een doodlopende weg die voor Lees verder..

Tillerson: “Nord Stream 2 bedreigt Europese energieveiligheid”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft zich openlijk uitgesproken tegen de aanleg van de Nord Stream 2 pijpleiding, omdat Europa daarmee nog afhankelijker wordt van aardgas uit Rusland. In een bijeenkomst met de Poolse minister van Buitenlandse Zaken in Warschau zei Tillerson daar het volgende Lees verder..

Nord Stream 2: Game changer voor Europa?

Rusland weet ondanks de Westerse economische sancties steeds meer aardgas naar Europa te exporteren. Zo haalde Gazprom vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis een marktaandeel van 40% op de Europese gasmarkt. De verwachting is dat dat aandeel in de toekomst verder zal toenemen door de aanleg Lees verder..

China wil Syrië helpen met wederopbouw infrastructuur

De Syrische minister van Transport sprak deze week met een economische delegatie uit China over de wederopbouw van de Syrische infrastructuur, zo meldt het Syrische persbureau SANA. Verschillende Chinese bedrijven willen Syrië helpen met het bouwen en verbeteren van de luchtvaart, het wegennet en de spoorwegen. Ook wil China een directe Lees verder..

De Hoop Scheffer: “NAVO ging over rode lijn in Oekraine”

De NAVO heeft Vladimir Poetin in een hoek gedreven door Oekraïne en Georgië een lidmaatschap in het vooruitzicht te stellen, zo concludeert voormalig secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. In een interview met de NOS blikt hij terug op die periode en concludeert hij dat de NAVO tijdens een topoverleg Lees verder..

Wordt Iran het nieuwe Syrië?

De laatste weken schijnt het in Iran erg onrustig te zijn met tal van demonstraties tegen de regering van president Rouhani. We zien beelden van vlaggen die verbrand worden, van een schreeuwende menigte en van politie die hard zou optreden tegen de demonstraties. De media besteden volop aandacht Lees verder..

NAVO zou niet uitbreiden naar het oosten

Uit oude documenten die onlangs zijn vrijgegeven blijkt dat Westerse regeringsleiders meerdere keren toezeggingen hebben gedaan aan de Sovjet-Unie om de NAVO niet verder naar het oosten uit te breiden. De toenmalige Russische president Gorbatsjov werd ervan verzekerd dat de militaire alliantie niet verder versterkt zou worden na Lees verder..

China en Rusland kritisch over nieuwe Amerikaanse veiligheidsstrategie

China en Rusland hebben met verontwaardiging gereageerd op de nieuwe veiligheidsstrategie van de Verenigde Staten, waarin beide landen worden neergezet als bedreiging voor de machtspositie van Washington. Beide landen worden in de Amerikaanse veiligheidsstrategie getypeerd als ‘revisionistische’ machten, die de wereld naar hun eigen idealen willen vormgeven. In het Lees verder..