China steunt de Russische belangen in de Krim, zo maakte de Chinese premier Li Keqiang afgelopen weekend bekend tijdens een twee uur durende persconferentie voor de binnenlandse en buitenlandse pers. De premier erkende dat de situatie in Oekraïne gevoelig ligt, maar dat China zich goed kan verplaatsen in het perspectief van Rusland. Hij sprak de hoop uit dat het conflict in Oekraïne door dialoog op een vreedzame manier wordt opgelost.
Li Keqiang verwoordde zijn standpunt inzake Oekraïne als volgt:
“We hopen dat de mensen op harmonieuze wijze naast elkaar kunnen leven en we hopen dat er gestreefd wordt naar een gezamenlijke ontwikkeling die win-win uitkomsten kan bieden voor Europese landen onderling en tussen alle landen van de wereld. De kwestie Oekraïne heeft de complexiteit van de geopolitieke situatie vergroot en heeft het proces van economisch herstel negatief beïnvloedt. We hopen dat het conflict middels dialoog, onderhandelingen en consultatie opgelost kan worden.
Voor wat betreft de Krim zijn er verschillende factoren die bijdragen aan de complexiteit. We hopen dat ook dit politiek opgelost kan worden via dialoog en dat de mensen die daar wonen vreedzaam naast elkaar kunnen leven.”
China steunt Rusland
Beijing heeft eerder al haar standpunt ten aanzien van Oekraïne duidelijk gemaakt. Vanaf het begin af aan heeft China gezegd dat de Westerse landen ook begrip moeten opbrengen voor het veiligheidsrisico dat Rusland ervaart ten aanzien van Oekraïne. Daarmee doelt China waarschijnlijk op de inmenging van de VS in verschillende voormalige Sovjetlanden. Een aantal jaar geleden speelde in Georgië een soortgelijk conflict. De VS wil haar macht in de regio behouden en probeert landen rondom Rusland in de NAVO te krijgen, zodat de VS in die landen militaire bases kan stationeren. Dat ziet er als volgt uit…
Rusland wordt omsingeld door militaire bases van de NAVO
‘Conflict in Oekraïne wordt opgestookt door het Westen’
Eind februari zei een Chinese diplomaat dat de crisis in Oekraïne wordt opgestookt door ‘spelletjes die gespeeld worden door de VS en de Europese Unie’. Volgens hem is de VS niet bereid in te zien dat haar macht in de wereld aan het afnemen is en dat de wereldmacht niet de middelen heeft om overal te interveniëren. China heeft de afgelopen maanden ook al haar onvrede geuit over de Westerse sancties tegen Rusland die het gevolg zijn van de Russische annexatie van de Krim.
Het is noemenswaardig dat China zich eindelijk uitlaat over geopolitieke kwesties elders in de wereld. We zien gewend dat China zich op de vlakte houdt en haar standpunt voor zich houdt. Zo hoorden we zelden of nooit commentaar van Chinese diplomaten en regeringsleiders over de oorlogen in Irak, Afghanistan, Libië en Syrië. Het is nog maar sinds kort dat Rusland en China als opkomende wereldmachten hun krachten bundelen en zich gezamenlijk uitspreken in geopolitieke kwesties.