China wil Iran en Rusland betrekken bij nieuwe veiligheidsraad

De Chinese president Xi Jinping pleit voor de vorming van een nieuwe Aziatische veiligheidsraad, waar Rusland en Iran bij betrokken moeten worden. Jinping deed deze oproep tijdens het vierde topoverleg van de Conference on Interaction and Confidence Building Measures (CICA) in Shanghai. “We moeten de samenwerking op het gebied van veiligheid vernieuwen en een nieuwe regionale veiligheidsraad opzetten”, zo verklaarde de Chinese president in het bijzijn van zijn Iraanse collega Hassan Rouhani en zijn Russische collega Vladimir Poetin.

Volgens Jinping moeten Aziatische landen in staat zijn collectief te reageren op grensoverschrijdende misdaad, cybercriminaliteit, energieveiligheid, terrorisme en natuurrampen. “We moeten een zero tolerance beleid hanteren ten aanzien van terrorisme, separatisme en extremisme. Internationale samenwerking is nodig om de strijd tegen deze drie krachten aan te kunnen gaan”, zo lichtte hij toe.

“Geen Koude Oorlog mentaliteit”

De Chinese president benadrukte dat een ouderwetse Koude Oorlog mentaliteit niet meer past bij de 21e eeuw. Impliciet haalt hij daarbij hard uit naar het buitenland beleid van de Verenigde Staten:

“Geen enkel land zou absolute veiligheid voor zichzelf moeten nastreven ten koste van anderen. We kunnen geen veiligheid creeeren voor één of voor een select aantal landen, terwijl de rest van de wereld in onveiligheid leeft. Een sterke militaire aanwezigheid die gericht is op een derde partij is niet bevorderlijk voor het behoud van gemeenschappelijke veiligheid in de regio. Geen enkel land zou een ander mogen domineren of inbreuk mogen maken op de rechten en de belangen van andere landen. Soevereiniteit dient gerespecteerd te worden, net als de onafhankelijkheid en de integriteit van het grondgebied van ieder land. Landen moeten zich niet mengen in de interne zaken van een ander land en moeten sociale systemen van een ander land respecteren.”

Amerikaanse leger gepositioneerd rondom Iran

Amerikaanse leger gepositioneerd rondom Iran (Bron: Parseed.ir)

Xi Jinping benadrukt dat het verhogen van de levensstandaard en het verkleinen van de inkomensongelijkheid van essentieel belang is om stabiliteit in de regio te creëren. Daarom is economische samenwerking in de regio volgens hem ook zo belangrijk. Alleen op die manier kan een niveau van internationale veiligheid bereikt worden die een stootje kan hebben.

CICA

De CICA is een nieuw internationaal platform dat als doel heeft de vrede, veiligheid en stabiliteit in de Aziatische regio te waarborgen. In totaal zijn er 24 landen betrokken bij dit platform, waaronder Afghanistan, Azerbeidzjan, China, Egypte, India, Iran, Kazachstan, Kirgizië, Pakistan, Rusland, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Negen landen en vier internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties, hebben de status van toeschouwer. Het CICA topoverleg vindt eens in de vier jaar plaats.

Tijdens het CICA topoverleg staat internationale veiligheid in Azië centraal

Tijdens het CICA topoverleg staat internationale veiligheid in Azië centraal

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo