De sancties tegen Rusland blijken vooral schadelijk te zijn voor de Baltische Staten, zo blijkt uit onderzoek van Radio Free Europe. Landen als Estland, Letland en Litouwen zagen hun export naar Rusland vorig jaar namelijk met ongeveer tien procent dalen. Dat is bijna vier keer zoveel als het gemiddelde van de hele Europese Unie. Ook Finland, Polen, Tsjechië blijken bovengemiddeld veel hinder te ondervinden van het importverbod dat Rusland heeft ingesteld als reactie op de Europese sancties tegen Rusland.
Het is opvallend dat niet deze landen, maar juist Italië en Griekenland zich het meest hebben uitgesproken tegen het sanctiebeleid. Deze landen hebben namelijk relatief weinig last van de handelsbeperkingen. Dat uitgerekend deze twee landen zich het meest tegen de sancties verzetten heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de geopolitieke en economische belangen.
Sancties Rusland blijken vooral schadelijk voor Europa (Bron: RFERL)
Griekenland en Italië tegen sancties
Griekenland wordt door haar strategische ligging een belangrijke schakel in de Silk Road handelsroute. Daarnaast kan Griekenland zich met de aanleg van een nieuwe zuidelijke transportroute voor aardgas ontwikkelen tot een belangrijk knooppunt voor de distributie van aardgas voor alle Europese landen rond de Middellandse Zee. Poetin heeft niet voor niets gezegd dat Griekenland een belangrijke handelspartner is in Europa.
Ook Italië heeft belang bij het herstel van de relaties met Rusland. Het was tenslotte Italië dat samen met Rusland de South Stream wilde ontwikkelen. Nadat dat project in 2014 werd afgeblazen is een alternatieve route via de Trans-Adriatic Pipeline in beeld gekomen. Ook hebben Italiaanse energiebedrijven onlangs belangstelling getoond in de Nord Stream 2. Tegelijkertijd is Rusland door haar olierijkdom een belangrijke afzetmarkt voor Italiaanse luxeproducten.
Het spreekt voor zich dat verdere samenwerking met Rusland haaks staat op het huidige sanctiebeleid. Het is daarom te hopen dat Europa de sancties tegen Rusland stopt en dat de relatie met Rusland weer hersteld kan worden.
Lees ook:
- Italië: “Nieuwe sancties tegen Rusland zinloos”
- Analyse: Turkije wordt belangrijk voor Europese energiemarkt
- Poetin: “Griekenland belangrijke handelspartner in Europa”
- Chinezen willen haven in Griekenland kopen
Een gedachte over “Europa grootste verliezer van sancties tegen Rusland”
Met de economische sancties tegen Rusland is een nieuwe tijdperk van economische oorlogsvoering aangebroken. Een tijdperk van deglobalisering,waarin grondstoffen strategische reserver worden en onze welvaart niet meer vanzelfsprekend is. Maar ook een wereld waarin economsiche en politieke macht verschuift. Van een unipolaire wereldorde op basis van de Amerikaanse dollar naar een multipolaire wereldorde op de basis van verschillende valuta en mogelijk zelfs goud. Het Amerikaanse dollarsysteem is een bron van permanente vijandige acties,verwijzend naar de vele economische sancties die de de Verenigde Staten opleggen aan andere landen.Daarom moet Rusland minder afhankelijk worden van de dollar.Europa dreigt door haar sanctiebeleid tegen Rusland in een recessie te belanden.Energie en brandstoffen zullen duurder en mogelijk zelf schaars worden,met alle gevolgen van dien voor consumenten en bedrijven.De VS willen dat de EU zwak en afhankelijk is van de VS.En zoals Paul Wolfowitz(tot begin 2005 was hij Amerikaans viceminister van Defensie onder president George W. Bush) schreef in 1992: “De eerste rivaal van de Verenigde Staten is de Europese Unie, waarvan de ontwikkeling moet worden tegengegaan”…