Gazprom heeft op 1 januari een recordhoeveelheid aardgas getransporteerd via de Nord Stream. Op de eerste dag van het nieuwe jaar stroomde er 160,75 miljoen kubieke meter gas door de 1.224 kilometer lange dubbel uitgevoerde pijpleiding door de Oostzee. Op jaarbasis gezien is dat zelfs een paar procent meer dan de geplande capaciteit van 55 miljard kubieke meter aardgas.
De Nord Stream gasleiding heeft genoeg capaciteit om de helft van de Duitsland van aardgas te voorzien, maar dat is niet genoeg om de totale Europese afzetmarkt te bedienen. De komende jaren wordt de tweede Nord Stream gasleiding gerealiseerd, die parallel loopt aan de eerste leiding en de totale capaciteit van de noordelijke transportroute verdubbelt naar 110 miljard kubieke meter gas per jaar. Daarmee wordt de energievoorziening van tal van Europese landen veiliggesteld.
Nord Stream 2 maakt Rusland minder afhankelijk van Oekraïne
Nord Stream 2
De uitbreiding van de Nord Stream is niet alleen noodzakelijk vanwege een groeiende vraag naar aardgas in Europa, maar ook omdat Gazprom minder afhankelijk wil worden van de transportroute door Oekraïne. Door de geopolitieke ontwikkelingen van de afgelopen jaren is de gasleiding door Oekraïne voor Rusland een onzekere factor geworden. Daar komt bij dat de pijpleidingen van deze transportroute verouderd zijn en veel onderhoud nodig hebben.
Deze twee factoren samen zijn voor Gazprom reden om meer te investeren in alternatieve transportroutes, zoals de uitbreiding van de Nord Stream en de aanleg van de Turkish Stream. De verwachting is dat beide projecten tegen het jaar 2020 gereed zijn.
Lees ook:
- Italië doet mee aan Nord Stream 2 project
- Oostenrijk sluit zich aan bij Nord Stream 2
- Shell: “Europa heeft Nord Stream 2 nodig”
- Nord Stream 2 verdeelt Europa
- Infographic: Hoeveel gas haalt Europa uit Rusland?