Gevolgen no-deal Brexit voor Nederland

Bron: Pricewise

Inmiddels is er wederom een deal is tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië over de Brexit. Maar een no-deal Brexit is nog steeds niet uit te sluiten. Onheilspellende berichten over de gevolgen van een no-deal Brexit zijn al veelvuldig in de media behandeld. Maar wat zijn nu eigenlijk de gevolgen van een no-deal Brexit?

Openstaande rekening
In de deal tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië is een openstaande rekening van maar liefst 39 miljard euro opgenomen, die Groot-Brittannië aan de EU moet betalen. Wanneer het Britse parlement akkoord gaat met de deal, zal Groot-Brittannië deze rekening overmaken naar de EU. Bij geen deal is Groot-Brittannië niet gebonden aan deze rekening en zal er niet betaald worden. De Europese Unie heeft dan een openstaand gat van 39 miljard euro in de begroting, dat opgebracht moet worden door de overige lidstaten. Dit heeft grote gevolgen voor de bijdrages die lidstaten aan de EU moeten betalen, want de bijdrage zal met enkele miljarden worden verhoogd. Deze verhoging kan het verschil betekenen tussen een begrotingsoverschot of een tekort.
Extra kosten handel drijven

Een no-deal Brexit kan grote gevolgen hebben voor ondernemingen die zaken doen met Groot-Brittannië. Het vrije verkeer van goederen, zoals in de Europese Unie geldt, is in Groot-Brittannië niet meer van toepassing. Goederen zullen daarom altijd langs de douane gaan. Dit levert vertragingen op. Maar er zullen ook extra kosten berekend worden. Denk daarbij aan douanerechten, handelstarieven op goederen en invoerrechten. De agrarische sector wordt vooral hard getroffen. Jaarlijks exporteren wij voor ruim 8,5 miljard aan agrarische producten naar Groot-Brittannië. Met alle extra kosten zullen veel handelaren afzien van handel met Groot-Brittannië.
Gratis roamen vervalt

Binnen de Europese Unie is het mogelijk om waar dan ook te bellen zonder hoge roamingkosten. Dit geldt ook nog steeds voor Groot-Brittannië. De verwachting
is dat bij een no-deal Brexit er weer kosten zullen gelden voor telefoneren en het verbruik van data. Bij een bezoek aan Groot-Brittannië na de Brexit is een sim only vergelijken zeer verstandig. Bij een sim only vergelijken kan er gekeken worden welke provider de laagste roamingkosten hanteert. Uiteraard gelden roamingkosten ook voor Britten die Europese lidstaten bezoeken.
Gevolgen voor reizen

Momenteel geldt er tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië de ‘one stop security’. Dit houdt in dat een Europese reiziger slechts eenmaal gecontroleerd wordt, ervan uitgaande dat het land van herkomst de veiligheidscontroles goed heeft uitgevoerd. Bij een no-deal Brexit zal er tweemaal gecontroleerd worden, eenmaal bij het binnengaan van Groot-Brittannië en een keer bij terugkomst in Nederland. Dit zal een extra belasting worden voor de Koninklijke Marechaussee. Overigens is het wel zo dat Groot-Brittannië na een no-deal Brexit nieuwe afspraken over deze zaken kan maken. Hierdoor kunnen zaken alsnog gemakkelijker geregeld worden.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *