Hebben sancties tegen Rusland nut?

Na het referendum op de Krim van afgelopen zondag lijkt het Oekraïense gebied zich te gaan aansluiten bij Rusland. Volgens de exitpolls heeft 96,6% van de bevolking op de Krim gestemd voor aansluiting bij Rusland. Door de bijna Noord-Koreaanse uitslag van het referendum hebben veel mensen twijfels bij de omstandigheden waarin het referendum werd gehouden en of de kiezers wel konden stemmen.  Zowel de Europese Unie (EU) als de Verenigde Staten (VS) verwierpen de uitkomst van het referendum direct. De VS en de EU hadden van te voren het referendum al als illegitiem verklaard. Beide partijen hameren op een schending van de Oekraïense grondwet en het internationale recht.

Rusland is overtuigd van de rechtmatigheid van het referendum en Poetin liet dit in een telefoongesprek aan Obama weten. Ondanks de grote meningsverschillen is er wel dialoog tussen beide grootmachten.

Als reactie op de Russische acties bereiden zowel de VS als de EU een reeks aan sancties tegen de Russen voor. Reisvisums zullen worden beperkt en er komt een zwarte lijst van Russen van wie de tegoeden zullen worden bevroren. Rusland is echter een groot land met veel grondstoffen. Met andere woorden zullen de sancties nut hebben? Tot op heden waren economische sancties altijd gericht op kleinere landen zoals Iran, Irak, Libië en Noord-Korea. Deze landen werden destijds hard geraakt door de sancties van de (westerse) gemeenschap.

De Russen exporteren naar een grote diversiteit aan landen en zijn daarmee niet afhankelijk van een specifiek (groot) land. De Russische economie is daarnaast voornamelijk gericht op de energiesector. Bijna 66% van de totale export zijn energie exporten. Het is relatief makkelijk om hier alternatieve handelspartners voor te vinden. Een groot deel van de buitenlandse investeringen in Rusland en Russische investeringen in het buitenland zijn gestructureerd door offshore financiële centra waardoor het moeilijk is om deze met sancties aan banden te leggen. Het grootste deel van deze kapitaal in- en uitstroom vindt wel plaats in de OECD landen.

Rusland-sancties-exports

Desalniettemin kunnen sancties effectief blijken. De Russische economie is de afgelopen jaren verre van robuust gebleken. De ontwikkelingen van afgelopen weken hebben de Russische aandelenbeurs ook hard geraakt. Sinds het begin van het jaar daalde de beurs al met meer dan 20%. Ook de roebel staat onder grote druk. De Russische economische activiteit zou dan ook wel eens hard kunnen worden geraakt door de oplopende spanningen tussen Oost en West. Het is ook aannemelijk dat het bevriezen van Russische tegoeden in het Westen invloedrijke Russen zal raken. Dit kan een ontwrichtend effect hebben in de oligarchische bestuursstructuur van de Russische overheid. De vraag is of Poetin deze binnenlandse druk op eenzelfde wijze kan trotseren als hij momenteel de Westerse druk trotseert.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Hebben sancties tegen Rusland nut?

  • Mijn persoonlijke mening is dat een referendum ALTIJD geldig is omdat het de wil van het volk is en dus de hoogste vorm van democratie.

    Er is hier echter wel een kanttekening te plaatsten er waren echter maar 2 keuzes, onafhankelijk of bij Rusland horen. Ik miste de keuze hereniging met de Oekraine. Alhoewel men ook kan zeggen dat een onafhankelijk Krim dit ten allen tijde zelf kan initieren.

    Het blijft in mijn ogen de aandacht afleiden van wat er echt aan de hand is, de slinkse staatsgreep in Oekraine die iedereen voor lief lijkt te nemen.

    Beantwoorden
    • geachte meneer, “mijn persoonlijke mening” is een ernstige vorm van contaminatie, het stoorde mij ten zeerste toen ik uw reactie las.

      Beantwoorden
  • Tsja de nieuwe regering in Oekraine is volgens Rusland illegaal en vinden ze het nodig de Russische mensen op de Krim te beschermen. 96,6% wil zich aansluiten bij Rusland? Lijkt me sterk maargoed.. En nu dreigen wij met economische sancties terwijl ik denk dat Rusland ons (EU) niet nodig heeft om te overleven. Het zal ze wel pijn doen en ik ga hard lachen als deze week blijkt dat Rusland de gaskraan richting het westen dicht draait voordat wij aankondigen geen gas meer van ze willen af te nemen als economische sanctie. Niemand ziet het volgens mij maar Rusland is altijd al de eindbaas van deze wereld geweest. Als puntje ooit bij paaltje komt in de vorm van een oorlog ga je evht verliezen.

    Beantwoorden
  • Dit was in het beste geval slechts een parodie van een referendum. Hoe zou een eerlijke volksraadpleging in de schaduw van de bajonetten van het Russisch leger kunnen plaats vinden? Op de stembiljetten was trouwens uitsluitend de keuze tussen ‘ja voor de aansluiting’ bij Rusland of ‘ja’ voor een light versie van die optie voorzien. Neen stemmen kon gewoon niet. Verbazend is dat de inrichters voor hun stalinistische score zelfs geen rekening gehouden hebben met de demografische samenstelling van de bevolking van het schiereiland, die voor ongeveer 60% uit Russen bestaat maar ook voor 40% uit Oekraïners en Krim Tataren, die zeker geen voorstanders van de anschluss bij Rusland zijn.
    Begrijp mij niet verkeerd, de pouchenellen van de EU met Vrhfstdt op kop hebben zich nog meer belachelijk gemaakt dan ze al zijn, eerst olie op het vuur gaan gooien en dan niets meer van je laten horen als het te heet wordt, zo kennen we die ondemocratische poppenkast, maar Rusland speelt het zelfde spel, ze dan verwijten dat ze niet “democratisch” bezig zijn is klare onzin.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *