Iran en China hebben een overeenkomst getekend die groen licht geeft voor de Silk Road, de nieuwe handelsroute van China naar Europa. Deze overeenkomst geeft China de bevoegdheid het grondgebied van Iran gebruiken om goederen naar Europa en Rusland te transporteren. Het Perzische land is vanwege haar strategische ligging een belangrijke schakel in het Silk Road Economic Belt project.
Deze overeenkomst stelt China in staat goederen per schip te transporteren naar de havens in het zuiden van Iran, waarna deze over land verder vervoerd kunnen worden richting Europa. Dat kan via Turkije en Griekenland, maar ook via Azerbeidzjan en Georgië.
Interessant in dit perspectief is de nieuwe brug die Rusland momenteel aanlegt over de Straat van Kertsj bij Krim, waarmee een snellere transportroute ontstaat richting Europa.
Silk Road Economic Belt
In 2013 kondigde de Chinese president Xi Jinping het nieuwe ‘Silk Road Economic Belt’ en de maritieme Silk Road aan, een groot project om de oude handelsroutes richting Europa en Afrika nieuw leven in te blazen. Door miljarden te investeren in nieuwe wegen, spoorlijnen, havens en vliegvelden wil China minder afhankelijk worden van handelsroutes over zee en meer profiteren van snellere verbindingen over land.
De ‘Silk Road Economic Belt’ is de verzamelnaam voor een reeks van infrastructurele projecten in een groot aantal verschillende landen. Om deze projecten in goede banen te leiden lanceerde China de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), een initiatief waar tientallen Europese en Aziatische landen zich meteen bij aansloten.
Lees meer:
- ‘Silk Road’ brengt China en Europa dichter bij elkaar
- Silk Road, de eeuw van Azië?
- Rusland en China bespreken samensmelting Euraziatische Unie en Silk Road