Het smeden van een samenhangend buitenlands beleid is de grootste uitdaging waar de Europese Unie de komende jaren voor zal komen te staan. Die conclusie trekt de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een interview dat afgelopen zondag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung werd gepubliceerd.
Volgens Merkel moeten de lidstaten van de EU overeenstemming bereiken over hun positie ten opzichte van China en Rusland. Die unanimiteit is volgens de Duitse bondskanselier nodig om te voorkomen dat de verschillende individuele lidstaten tegen elkaar uit worden gespeeld en een breuk binnen de EU veroorzaken. “De wereld moet inzien dat de lidstaten niet zullen afwijken van een Europese consensus ten aanzien van Rusland en China.”
Volgens Merkel, die later deze maand een vierde termijn als bondskanselier probeert veilig te stellen, betekent dat ook dat individuele landen soms in het belang van de Europese Unie over hun eigen standpunten heen moeten stappen.
Migrantencrisis
Om het vraagstuk van immigratie op te lossen moeten er volgens Merkel ook duidelijke afspraken gemaakt worden over de distributie van migranten over de verschillende lidstaten. Ook zegt de Duitse bondskanselier in het interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat er meer gedaan moet worden om de buitengrenzen van de EU te bewaken, mensensmokkelaars meer onder druk te zetten en afspraken te maken met Afrikaanse landen waar de vluchtelingen vandaan komen.
Noord-Korea
Ten aanzien van de situatie in Noord-Korea moet Europa volgens Merkel bereid zijn een zeer actieve rol te spelen in het vinden van een vreedzame oplossing. Vooral Duitsland kan daar volgens haar een belangrijke rol in vervullen. “Als onze deelname gevraagd wordt in de gesprekken, dan zal ik daar meteen ja op zeggen.”
Ten aanzien van Noord-Korea steunt Duitsland het initiatief van China en Rusland om te de-escaleren, zo liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel onlangs nog weten. Ook Merkel verklaarde onlangs weinig vertrouwen te hebben in een verdere confrontatie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea en dat alleen de diplomatieke weg tot een goede oplossing kan leiden.
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines
3 gedachten over “Merkel: “Europa heeft eenduidig buitenlands beleid nodig””
Distributie van migranten?
Oh wacht,ze bedoelt het binnenhalen van buitenlanders zonder inburgering.
Zonder de nationale taal van het land waar ze “gedumpt” te leren.
Zonder nationale wetten te leren laat staan te respecteren.
Een beetje te laten rondzwerven op straat waarvan de kosten verhaalt zullen worden op de werkende belastingbetalers.
Ook hier zijn veel Duitsers al jaren wakker dat deze vrouw maar beter de afwas aan het aanrecht kan gaan doen i.p.v. Duitsland regeren.
Eenduidig buitenlands beleid nee, eenzijdig buitenlands beleid door Duitsland en als schoothondje Frankrijk. Dat bedoelde Merkel.
Merkel heeft met “”Wir schaffen das”” buitenlandse gelukzoekers binnen gehaald en dus een eigen verantwoordelijkheid. Om deze dure meest analfabeten in andere lande te dumpen, is een brug te ver voor Polen, Hongarije en Tsjechië. Ook zit Griekenland en Italië met gelukzoekers in zijn maag, terwijl deze landen tot over hun oren in de schulden zitten. Brexit is vooralsnog ook een heikel dossier en Catalonië begint ook op te spelen. Makron is met de Franse vakbonden nog niet klaar en Draghi moet nu eind dit jaar zijn drukpers exercitie gaan afbouwen. Kortom Merkel en de €urcraten kunnen hun borst nat maken! Die Alternatieven fur Deutschland zouden op 24 september wel eens met dubbele cijfers de Bondsdag kunnen binnen komen.