De olieprijs heeft maandag het laagste niveau in zeven jaar tijd bereikt. De prijs van een vat WTI olie zakte naar $37,50 en is daarmee weer net zo goedkoop als eind 2008, toen de val van Lehman Brothers de wereldeconomie in een grote recessie stortte. De oorzaak is een aanhoudend overschot aan olie, omdat belangrijke producenten als Saoedi-Arabië, Rusland en Iran niet van plan zijn hun productie terug te schroeven.
OPEC gebroken
Het OPEC overleg van 4 december leverde zoals verwacht geen concreet akkoord op, wat betekent dat de markt nog voor lange tijd voorzien zal worden van goedkope olie. Zes uur lang werd er vergaderd door de olieproducerende landen, maar het leverde geen unaniem besluit op. Dat betekent dat landen hun marktaandeel proberen te verdedigen door de productie hoog te houden.
De volgende grafiek laat zien dat zelfs de landen binnen de OPEC zich al jaren niet aan de afspraken houden omtrent de maximale productie. Eind 2008, toen de olieprijs even laag stond als nu, wisten de OPEC landen afspraken te maken om de productie met 1/6 deel terug te schroeven. Pas daarna krabbelde de prijs van olie weer uit het dal. Het is nog maar de vraag of dat vandaag de dag opnieuw gaat gebeuren, omdat er geen consensus mogelijk lijkt tussen de landen die wel en niet bij de OPEC horen.
Belangrijke olieproducerende landen als Saoedi-Arabië, Rusland en Iran zijn allemaal niet van plan hun productie te verlagen. Integendeel, de laatste twee hebben al gezegd dat ze hun productie de komende jaren verder willen uitbreiden. Zo lang die situatie stand houdt, en onder voorbehoud dat er geen grote oorlog komt in het Midden-Oosten, voorzien we dat de olieprijs nog jaren laag zal blijven.
Olieproductie ligt structureel boven het OPEC productieplafond