De olieprijs is afgelopen nacht met meer dan 5% gedaald, nadat bekend werd dat het topoverleg van olieproducerende landen op een mislukking was uitgelopen. Vertegenwoordigers van een groot aantal OPEC en niet-OPEC landen kwamen het afgelopen weekend in Doha, de hoofdstad van Qatar, bijeen om te praten over het maximaliseren van de olieproductie.
Er lag een voorstel op tafel om de olieproductie te beperken tot het niveau van januari, een voorstel waar onder andere Rusland mee instemde. Ook Saudi-Arabië was bereid mee te werken, maar alleen als Iran dat ook zou doen. Maar Iran weigert haar productie te beperken, nu ze eindelijk verlost is van de Westerse sancties.
Iran doet niet mee
Iran heeft de potentie om evenveel olie te produceren als Saoedi-Arabië, tegen vergelijkbaar lage kosten. Een akkoord zonder Iran is daarom zo goed als ondenkbaar. Het beperken van de olieproductie elders in de wereld zou in dat geval alleen voor Iran winst opleveren.
Als Iran in staat is de olieproductie verder uit te breiden, dan is er eigenlijk geen effectief kartel meer mogelijk om de olieprijs kunstmatig hoog te houden. Een overvloedige productiecapaciteit bij een stagnerende economie betekent dat de olieprijs nog heel lang op een relatief laag niveau zal blijven.
Olieprijs omlaag
De stijging van de olieprijs van de afgelopen weken was voor een belangrijk deel gebaseerd op de verwachting van een gunstige uitkomst van het topoverleg van afgelopen weekend. Dat er geen akkoord gekomen is kwam voor veel handelaren kennelijk als een teleurstelling, want de prijs van een vat WTI olie zakte met 5% naar $38,35. De Brent olie staat op het moment van schrijven 4,8% lager op $41,03 per vat.
Van dit soort percentages kijken we al niet meer op, want in de eerste twee maanden van dit jaar waren er meer dan 24 handelsdagen waarop de prijs meer dan 5% fluctueerde. In juni komen de olieproducerende landen opnieuw bijeen. Tot die tijd hoeven we waarschijnlijk geen hogere olieprijs meer te verwachten.
Lees ook:
- IEA: “Olieprijs verder omlaag in 2016″
- UBS: Olieprijs naar $30 per vat
- Morgan Stanley: “Olieprijs gaat naar $20″
- Een lage olieprijs als bedreiging voor de petrodollar?
#Oil plunges after output talks fail amid Saudi demands over #Iran. https://t.co/ZwQGhvSeJk pic.twitter.com/cnikHR2TyG
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) April 18, 2016
Saudi Arabien lässt Öl-Deal spektakulär platzen. Das Kartell Opec ist damit tot. https://t.co/UtRyvIz1yZ via @welt pic.twitter.com/gP8LjiOnLP
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) April 17, 2016
#Saudi Arabia & #Iran can each produce a barrel of oil for less than $9. pic.twitter.com/mq4hP4yhoi
— For What It's Worth (@FWIWmacro) April 17, 2016