Een mogelijke deal tussen de OPEC-landen en Rusland over het verlagen van de wereldwijde olieproductie is zeer onwaarschijnlijk, zo schrijft Gulfnews op basis van verschillende bronnen. Vorige week werd de suggestie gewekt dat Rusland bereid zou zijn mee te werken aan een nieuwe OPEC-overeenkomst om de wereldwijde olieproductie terug te schroeven. Deze geruchten zorgden voor een krachtig herstel van de olieprijs van $27 tot $33 per vat. Maar gisteren zakte de olieprijs opnieuw onder de $30 per vat.
“Ik blijf sceptisch over een mogelijk akkoord over het terugbrengen van de productie. Er zal voorlopig geen verandering komen in dat opzicht”, zo verklaarde grondstoffenanalist Edward Bell van Emirates NBD tegenover Gulfnews. Het zal niet makkelijk zijn om te bepalen hoe de productieverlaging verdeeld moet worden onder de olieproducerende landen. Landen als Saoedi-Arabië, Iran en Rusland willen hun marktaandeel juist verder uitbreiden en zullen niet vrijwillig marktaandeel opgeven ten gunste van olieproducerende landen met een hogere kostprijs.
Dat de Verenigde Staten voor het eerst in veertig jaar weer olie en gas mogen exporteren helpt volgens Bell ook niet mee:
“Ik denk niet dat landen bereid zullen zijn marktaandeel in de wereldwijde oliemarkt op te geven. Amerikaanse olie- en gasproducenten mogen nu voor het eerste in veertig jaar tijd hun product exporteren. Het is niet logisch voor andere olieproducerende landen om vrijwillig de productie te verlagen en marktaandeel weg te geven aan de landen waarmee je concurreert.”
Wel of geen OPEC overleg?
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zei in Abu Dhabi dat Rusland bereid is meer samen te werken met zowel OPEC als niet-OPEC landen met betrekking tot de oliemarkt en dat Rusland bereid zou zijn deel te nemen aan een OPEC-overleg, indien alle landen dat willen. Maar dat laatste is niet van toepassing, nu Saoedi-Arabië de oliekraan wagenwijd heeft opengezet. Er waren ook geruchten dat Venezuela een nieuw OPEC-overleg zou organiseren, maar tot op heden is daar geen concreet bewijs voor gevonden.
Ole Hansen, grondstoffenanalist van Saxo Bank, verwacht ook niet dat er spoedig een nieuw overleg zal komen tussen olieproducerende landen. “We zagen een helder signaal toen de olieprijs onder de $30 zakte. Dat was de pijngrens voor veel olieproducenten en regering, zowel voor die van Rusland als die van de OPEC-landen. Het feit dat er vervolgens geen concrete initiatieven werden opgestart brengt de focus van de markt weer terug bij de lange reeks van negatieve fundamentals”, zo verklaarde hij tegenover Gulfnews.
Rusland is erg afhankelijk van de export van olie, maar de pijn van de lage olieprijs wordt voor een deel gedempt door de waardedaling van de roebel. De olie wordt verkocht in sterke dollars, terwijl de loonkosten en andere materiaalkosten grotendeels in zwakke roebels betaald worden.
Lees ook: