Poetin heeft tijdens een persconferentie opnieuw hard uitgehaald naar het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten. Een journalist stelde een vraag over de verslechtering van de diplomatieke relatie tussen Rusland en de VS vanwege de situatie in Syrië. Daarop antwoordde Poetin als volgt:
“Volgens mij heb je het verkeerd. Denk aan Joegoslavië. Dit is waar het begonnen is en ik was toen nog niet eens president. Was ik diegene die zijn vliegtuig over de Atlantische Oceaan liet omkeren? Ik denk dat dat Primakov was. Trouwens, Boris Yeltsin was daar ook voorstander van en hij stemde in totdat hij opeens een harde lijn aanhield ten aanzien van Joegoslavië. En toen begon iedereen opeens te praten over het drankmisbruik van Yeltsin en kwam hij in opspraak over zijn gedrag. Hier is het allemaal begonnen.
Je ziet: Zoals ik al zei, ze vinden het niet leuk dat wij steeds onafhankelijker worden, dat is het probleem. En toen gingen ze verder met Irak, waar wij trouwens ook niet aan hebben meegedaan… Ik weet dit heel goed, omdat ze mij er nog van probeerden te overtuigen een positie in te nemen tegen Irak. Uiteindelijk deden de Franse en Duitse regeringsleiders dat.”
“Toen Saddam Hussein werd opgehangen was iedereen blij. Weet je nog wat ze zeiden? “Jullie waren er tegen, maar we zijn binnengekomen en hebben gewonnen.” Of ze nou gewonnen hebben of niet, dat is nog maar de vraag. Net als Libië was Irak nooit een broedplaats voor terrorisme, maar nadat alle overheidsinstanties vernietigd waren, werden beide landen een kweekvijver voor terrorisme.
Nu staan we op het punt om Mosul, een stad met een miljoen inwoners, te bestormen met gevechtsvliegtuigen, tanks en artillerie. Dit is het resultaat. Hoe het verder moet met Libië, dat is helemaal onduidelijk. De staat hield op te bestaan en nu is het een bolwerk van terrorisme, met een gigantische stroom vluchtelingen tot gevolg.
Weet je zeker dat onze relatie met de Verenigde Staten verslechterde vanwege Syrië? Nee, niet vanwege Syrië, maar vanwege pogingen van één land om haar wil op te leggen aan de hele wereld. We zijn niet tegen dit land, maar we zijn tegen eenzijdige en slecht doordachte besluiten waarbij geen oog is voor de historische, culturele en religieuze achtergronden van een land. Zelfs als daar sprake is van conflicten en spanningen.”