Gazprom is eind vorige maand begonnen met de aanleg van de Turkish Stream, de nieuwe pijpleiding door de Zwarte Zee die op jaarbasis 30 miljard kubieke meter aan Russisch aardgas naar Turkije kan transporteren. De aanleg van deze nieuwe pijpleiding is niet alleen in het belang van Rusland, maar ook in het belang van Turkije en aangrenzende landen als Bulgarije en Griekenland.
President Poetin bracht eind juni een bezoek aan het schip waarmee de pijpleiding op de bodem van de Zwarte Zee wordt aangelegd. Op dit schip worden de delen van de buis aan elkaar gelast, waarna ze deze laten zakken tot een diepte van maximaal 2.200 meter onder zeeniveau. De totale lengt van de pijpleiding is 910 kilometer, waarvoor ongeveer 75.000 buizen nodig zijn.
Turkish Stream
Een deel van de capaciteit van de Turkish Stream is bedoeld voor Turkije, dat nu al meer dan de helft van haar aardgas uit Rusland haalt. Het andere deel van de totale capaciteit zal via Turkije verder getransporteerd worden richting de landen in het zuiden en zuid-oosten van Europa. Daarvoor worden nieuwe pijpleidingen als de Trans Anatolian Pipeline (TANAP) en Trans Adriatic Pipeline (TAP) aangelegd, waarover we eerder al een artikel publiceerden.
Zodra deze pijpleidingen gereed zijn kan bijna heel Europa van Russisch gas worden voorzien, zonder afhankelijk te zijn van de pijpleidingen door Oekraïne. Daarmee is Europa verzekerd van een stabiele aanvoer van aardgas, een energiebron die de komende decennia erg belangrijk zal blijven voor de Europese economieën.
South Stream
Poetin wilde oorspronkelijk de gasleiding door de Zwarte Zee naar Bulgarije leggen, maar dat project werd door de administratieve belemmeringen van de Europese Commissie tegengehouden. Het gevolg daarvan is dat Bulgarije nu €400 miljoen per jaar aan inkomsten voor het transport van aardgas zal mislopen en dat de Zuid-Europese landen nu nog afhankelijker worden van de levering van aardgas via Turkije.
Eind 2014 liet Poetin al weten dat hij de gasleiding zou verleggen naar Turkije, indien Europa de aanleg van een pijpleiding via Bulgarije zou blokkeren. Daarover zei hij toen het volgende:
Voor wat betreft de South Stream. We zijn van mening dat de houding Europese Commisie niet bepaald constructief en behulpzaam is geweest ten aanzien van de implementatie van dit project. Sterker nog, we zien dat er belemmeringen worden opgeworpen om de implementatie van dit project te verhinderen.
Als Europa dit project niet wil implementeren, dan zullen we dat niet doen. Dan verleggen we onze energiebronnen naar andere regio’s van de wereld, bijvoorbeeld met het versnellen van onze vloeibaar aardgas projecten. We zullen onze energiebronnen dan op andere markten verkopen, zodat Europa ze niet meer in de noodzakelijke hoeveelheden zal krijgen.
We geloven dat dit in strijd is met de Europese belangen en dat het de economische samenwerking tussen ons negatief zal beinvloeden. Maar dat is de keuze van onze Europese vrienden, het is hun eigen keuze die ze als afnemer van ons aardgas hebben. Maar Rusland kan niet beginnen met de aanleg van een pijpleiding zo lang we geen goedkeuring hebben. Het zou belachelijk zijn voor ons om honderden miljoenen dollars te investeren in de aanleg van een project richting de kust van Bulgarije en dat we dan daar moeten stoppen.
Dat betekent dat we dit project niet zullen implementeren, ook al is het bedrijf dat zich aan dit project heeft toegewijd alles klaar staan om morgen met de aanleg te beginnen. Maar we kunnen het niet doen en dat is raar, omdat onze partners ons vertellen het ook in het belang van Bulgarije is. Maar als Bulgarije niet als een zelfstandig land besluiten mag nemen, dan zouden ze op zijn minst compensatie moeten vragen van de Europese Commissie voor het mislopen van inkomsten. Bulgarije zou namelijk ongeveer €400 miljoen aan inkomsten krijgen van dit project. Maar dat is de keuze van Bulgarije, ik veronderstel dat ze bepaalde verplichtingen hebben, maar dat is niet onze zaak.
Voor wat betreft Turkije, de Turkse consumptie blijft groeien en onze Turkse partners begrijpen hoe hun economie de komende jaren zal ontwikkelen en hoeveel energie ze nodig hebben. Wij zijn bereid om dat te leveren en we zijn bereid om de aanvoer via de Blue Stream en de aanleg van een nieuwe pijpleiding uit te breiden.
Als onze betrokken ministeries en bedrijven hier overeenkomsten over bereiken, dan kunnen ze een knooppunt voor aardgas aanleggen voor het zuiden van Europa bij de grens tussen Turkije en Griekenland. Dan kan iedereen het gas daar kopen. Maar zoals ik al zei, dat vereist verdere voorbereidingen, ook al is het haalbaar.
Ook kunnen de gasprijs voor Turkije, als strategische partner, wat verlagen. We beginnen met een korting van 6% vanaf 1 januari volgend jaar. Dan zullen we verder kijken hoe onze relatie met Turkije zich zal ontwikkelen op dit gebied. Neem bijvoorbeeld onze relaties met Duitsland. Gazprom heeft toegang gekregen tot de retail markt in Duitsland, waardoor dat land profiteert van een lagere gasprijs dan de rest van Europa. Dat is de speciale behandeling die we geven aan speciale partners en dat is vergelijkbaar met wat we in Turkije willen gaan doen.
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines