De Russische president Poetin heeft zijn Turkse en Iraanse collega’s Erdogan en Rouhani uitgenodigd om te komen praten over de toekomst van Syrië. De belangrijkste gespreksonderwerpen voor deze bijeenkomst, die op 22 november zal plaatsvinden in het Russische Sochi, zijn het terugdringen van het geweld in Syrië en het opzetten van humanitaire hulp voor de lokale bevolking.
Het topoverleg in Rusland is de eerste in een reeks van in totaal drie bijeenkomsten, waarin ook de vorming van zogeheten de-escalatiezones aan bod zal komen. Later zullen de regeringsleiders van deze drie landen elkaar ook nog ontmoeten in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. De president van Syrië bracht voorafgaand aan deze bijeenkomst al een bezoek aan Poetin. Opvallende afwezige zijn de Verenigde Staten.
Wederopbouw Syrië
Volgens Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, is de terugkeer van stabiliteit en veiligheid die we nu langzaam aan beginnen te zien in Syrië het resultaat van de politieke oplossingen die Turkije, Rusland en Iran samen bereikt hebben. Tijdens de oorlog vroeg president Assad hulp van Rusland en Iran in de strijd tegen de terroristen.
Door de zes jaar durende oorlog tegen Assad zijn meer dan 330.000 mensen om het leven gekomen, waaronder veel burgerslachtoffers. In totaal hebben meer dan 6 miljoen Syriërs het land ontvlucht, terwijl nog eens 5 miljoen inwoners naar een andere plek binnen hun eigen land moesten vluchten.
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines
4 gedachten over “Rusland, Turkije en Iran bespreken wederopbouw Syrië”
Dit is een mooie gelegenheid om de Syrische “”vluchtelingen”” of emigranten, terug te sturen om hun land weer op te bouwen. Dus geen gezinsherenigingen meer maar “”Voorwaarts kameraden terug!””
Er zijn ook Syrische vluchtelingen die het land zijn ontvlucht vanwege de dienstplicht daar. Mensen die niet hun leven wilden wagen in de strijd tegen de terroristen en die de dienstplicht probeerden te ontwijken kunnen dus niet zomaar terug. Dat heeft denk ik tijd nodig. Maar op termijn denk ik dat de meeste Syriërs wel graag terug zouden willen naar hun eigen land, dus is het goed dat Assad de boel daar weer enigszins onder controle heeft kunnen krijgen met hulp van onder meer Rusland en Iran.
Ik denk dat deze dienstweigeraars amnestie verleend moet worden. Laat de Syrische bevolking, waar ze dan opnieuw tussen leven, zelf maar uitmaken of ze hen als paria willen behandelen of vergeven.
Dat zal op termijn denk ik ook wel gebeuren, de vraag is wanneer het eindelijk weer rustig wordt in Syrië. Ik hoorde dat er in verschillende delen van het land nog steeds wordt gevochten en dat er nog steeds hier en daar groeperingen actief zijn. De situatie is dus complexer dan dat het hier wordt voorgesteld door de regeringsleiders…