Rusland ziet de stationering van NAVO troepen in de Baltische staten, Polen en Duitsland als een bedreiging, omdat ze geen informatie heeft over hoe die troepenopbouw zich zal ontwikkelen. De regering in Moskou zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden om de veiligheid in eigen land te kunnen garanderen, zo meldt persbureau RIA.
“De stationering van troepen is natuurlijk een bedreiging voor ons. En wie zegt dat het hierbij zal blijven? We hebben daar geen informatie over. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zien we Duitse soldaten langs onze grens”, zo verklaarde Alexei Meshkov, de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Rusland.
Provocaties van de NAVO
De Russische regering reageert op de Amerikaanse stationering van duizenden soldaten en zwaar militair materieel in Polen, de Baltische staten en in het zuidoosten van Europa. Het gaat om de grootste opbouw van troepen sinds de Koude Oorlog. Deze maand zullen Duitse soldaten en tanks de aanwezige NAVO troepenmacht in Litouwen versterken.
Met deze provocaties wil het trans-Atlantische militaire verbond een signaal uitzenden naar Poetin om het grondgebied van deze landen te respecteren. In 2014 sloot de Krim zich aan bij Rusland, maar dat wordt in het Westen nog vaak uitgelegd als een vijandige annexatie. Rusland vreest een uitbreiding van de NAVO invloedssfeer als Oekraïne zich bij de Europese Unie en het trans-Atlantische militaire verbond van de NAVO aansluit. De hereniging van Rusland met de Krim was voor Poetin een manier om zijn invloedssfeer in de regio te handhaven en een statement te maken richting het Amerikaanse provocaties van het raketschild.
Baltische Staten volledig afhankelijk van Russisch aardgas (Bron: Stratfor)
Lees ook:
- NAVO brengt 300.000 troepen in paraatheid?
- Wagenknecht: “Vervang NAVO door veiligheidsunie met Rusland”
- Karel van Wolferen: “NAVO is uiterst gevaarlijk”