Saoedi-Arabië heeft het Amerikaanse Congres en president Obama gewaarschuwd dat ze honderden miljarden aan bezittingen in de Verenigde Staten zal verkopen, indien een omstreden wet wordt aangenomen waarmee Saoedi-Arabië aanspraken gesteld kan worden voor betrokkenheid bij de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001. Dat schrijft de New York Times.
Nabestaanden van de slachtoffers die vielen bij de aanslagen van 9/11 hebben via de rechtbank geprobeerd het koningshuis van Saoedi-Arabië aansprakelijk te stellen voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen. Ook banken en liefdadigheidsinstellingen in Saudi-Arabië worden door families van nabestaanden verdacht van het verlenen van financiële steun aan de terroristen. Deze aanklachten hebben tot op heden weinig effect gehad, omdat het door een Amerikaanse wet uit 1976 heel moeilijk is om een buitenlandse natie aan te klagen.
Omstreden wetsvoorstel
Het Amerikaanse senaat wil de nabestaanden van de terreuraanslagen op 11 september tegemoet komen en heeft daarom een nieuw wetsvoorstel neergelegd waarmee de immuniteit van landen in bepaalde gevallen beperkt wordt. Zo kan een land volgens deze nieuwe wet wél aangeklaagd worden, indien er bewijzen zijn dat het land betrokken is bij terreuraanslagen waarbij Amerikanen op Amerikaans grondgebied om het leven komen.
Dit wetsvoorstel wordt voorgelegd aan het Amerikaanse Congres en als die ermee instemmen kan het koningshuis van Saoedi-Arabië daadwerkelijk aangeklaagd worden voor betrokkenheid bij de aanslagen. Het klinkt absurd, aangezien Saoedi-Arabië nog steeds een belangrijke bondgenoot is van de Verenigde Staten.
De makers van het wetsvoorstel benadrukken dat deze alleen betrekking heeft op Amerikaanse burgers die op Amerikaans grondgebied door een terreuraanslag om het leven komen. Op die manier wil men voorkomen dat andere landen de Verenigde Staten gaan aanklagen.
Toch maakt de regering van Obama zich grote zorgen. Staatssecretaris John Kerry zei in februari dat het wetsvoorstel de Verenigde Staten zou blootstellen aan rechtszaken en dat het een vreselijk slecht precedent kan scheppen. Andrew Exum, een hoge functionaris bij het Pentagon, vertelde tijdens een bijeenkomst achter gesloten deuren dat Amerikaanse troepen die in het buitenland actief zijn hier zelfs door in gevaar zouden kunnen komen.
Saoedi-Arabië dreigt met economische sancties
Volgens Adel al-Jubeir, de minister van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië, kan de oliestaat in totaal $750 miljard aan staatsobligaties en andere bezittingen in de Verenigde Staten verkopen. Dat zou de rol van de Amerikaanse dollar kunnen verzwakken.
Veel economen twijfelen aan de haalbaarheid van dergelijke economische sancties van Saoedi-Arabië. Edwin M. Truman, econoom van het Peterson Institute for International Economics, legt uit dat het technisch erg lastig is om in korte tijd zoveel bezittingen te verkopen. Ook zou Saoedi-Arabië dan de schuld van zal krijgen van de onrust die hierdoor ontstaat op de financiële markten. In een verklaring tegenover de New York Times legt Truman uit dat het land de Verenigde Staten geen economische sancties op kan leggen, zonder daar ook zelf onder te lijden.
Relatie met de Verenigde Staten bekoeld
Het wetsvoorstel om Saudi-Arabië aan te kunnen klagen zet de verhouding tussen beide landen op scherp. En de relatie was al niet zo goed meer, nadat de Amerikaanse regering Iran tegemoet kwam door de sancties op te heffen. Sindsdien heeft Saoedi-Arabië de oliekraan wagenwijd opengezet, met als doel de olieprijs omlaag te brengen. Daarmee drukken de Saoedi’s de Amerikaanse producenten van schalie-olie uit de markt.
President Obama vliegt woensdag naar de Saudische hoofdstad Riyad voor een ontmoeting met koning Salman en andere Saoedische functionarissen. Het is onduidelijk of deze gevoelige kwestie over de terreuraanslagen op 9/11 ook op de agenda staat.
Obama official: Seed money that created Al Qaeda came out of Saudi Arabia….https://t.co/cNjrtbL3sP @ClancyReports @nntaleb @BahmanKalbasi
— Trita Parsi (@tparsi) April 18, 2016