Vanuit de hele wereld komen er reacties binnen op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. De EU wil graag snel met Trump in overleg, om verschillende actuele thema’s als veiligheid, klimaat en terreurbestrijding te bespreken. De NAVO feliciteert de nieuwe president, maar wil tegelijkertijd zekerheid over haar toekomst. Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne al meer dan eens gesuggereerd dat hij overweegt de militaire steun aan Europa terug te brengen, tot ongenoegen van de NAVO.
China en Rusland grijpen deze dag aan om het belang van goede handelsrelaties te benadrukken. Rusland en China zitten hierin om dezelfde lijn en de leiders van beide landen gebruikten dan ook bijna dezelfde woorden om hun standpunt duidelijk te maken. Hieronder een kort overzicht.
EU
De leiders van de Europese Unie feliciteerden Trump, maar lieten weten dat ze zo snel mogelijk een topoverleg met hem willen organiseren om thema’s als veiligheid, terrorismebestrijding, handel, energiebeleid en klimaatverandering te bespreken. “Vandaag is het belangrijker dan ooit om de trans-Atlantische relaties te versterken”, aldus president Donald Tusk van de de Europese Raad en president Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Bijgevoegd de brief die de twee heren vandaag ondertekenden.
Congratulations @realDonaldTrump. Only by cooperating closely can EU&US continue to make a difference in dealing w/ unprecedented challenges pic.twitter.com/6ic39caqiB
— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) November 9, 2016
NAVO
De NAVO ziet de bui al hangen, want Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne verschillende keren laten weten dat hij niet meer wil investeren in de NAVO als Europese landen dat ook niet doen. De VS neemt driekwart van het totale militaire budget voor haar rekening en dat is volgens Trump te veel. Als Europese landen niet meer investeren, dan zou dat zelfs kunnen betekenen dat de VS haar militairen weghaalt uit Europa.
Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, zei vandaag in een persconferentie dat alle lidstaten gehouden zijn aan de afspraak om elkaar te verdedigen en dat die steun onvoorwaardelijk moet zijn. Sinds het einde van de Koude Oorlog hebben Europese landen hun militaire budgetten steeds verder teruggebracht. Stoltenberg benadrukte de samenwerking met de Verenigde Staten in Afghanistan en de rol die de NAVO kan vervullen in de bestrijding van terrorisme.
De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen noemde de overwinning van Trump een ‘grote schok’ en wil graag zo snel mogelijk bevestiging krijgen van Trump dat hij gecommitteerd blijft aan de NAVO. Ze vertelde tegenover de Duitse zender ARD dat de overwinning voor Trump meer een stem is geweest tegen het establishment in Washington dan een stem voor de Republikeinse presidentskandidaat. Ze vraagt zich openlijk af welke bijdrage Trump wil leveren aan deze militaire alliantie.
NAVO-topman Stoltenberg feliciteert Trump
Rusland
De Russische president Poetin hield vanmorgen ook een persconferentie in reactie op de Amerikaanse verkiezingsuitslag. Poetin feliciteerde het Amerikaanse volk met het kiezen van een nieuwe president en deed meteen een handreiking om de relaties tussen beide grootmachten weer te herstellen. Rusland wil de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten weer normaliseren en een constructief dialoog opzetten op basis van gelijkwaardigheid en onderling respect, zo lezen we in een verklaring op de website van het Kremlin.
Kirill Dmitriev, hoofd van het Russian Direct Investment Fund (RDIF), verwacht dat de geopolitieke spanningen in de wereld zullen afnemen nu Donald Trump tot president gekozen is. Hij verwacht dat de financiële markten snel zullen herstellen van deze ‘schok’, net als na de Brexit. “Een minder confronterend buitenlands beleid van de Verenigde Staten zal enorme kansen openen voor de handel en investeringen tussen Rusland en de Verenigde Staten”, aldus Dmitriev.
China
De Chinese premier Xi Jinping feliciteerde Donald Trump en zei dat China en de VS als de grootste twee economieën ter wereld een gedeelde verantwoordelijkheid hebben in het promoten van wereldwijde welvaart en ontwikkeling. Xi Jinping sprak telefonisch met Trump en zei het volgende:
“Ik hecht veel waarde aan de relatie tussen de Verenigde Staten en China en kijk ernaar uit om samen te werken en de principes van non-confrontatie, non-conflict, wederzijds respect en win-win samenwerking hoog te houden. Een stabiele en gezonde lange-termijn relatie tussen China en de VS is in het fundamentele belang van de Chinese en Amerikaanse bevolking.”