24 karaat over daling goudprijs en goudmijnen

shanghai-goldDe daling van de goudprijs roept veel vragen op. We stelden goudkenner en gastschrijver 24 karaat een aantal vragen over de recente prijsdaling en de malaise in de goudmijnsector. Volgens hem zitten de financiële media ernaast door de daling van goud in verband te brengen met een mogelijke renteverhoging in de VS. Een stijgende rente is volgens hem juist een signaal dat er meer geldontwaarding is. Dat moet gecamoufleerd worden met een alternatief verhaal.

1. Waarom is de goudprijs de laatste dagen zo hard gedaald?

Omdat de kapitaalstromen er nu voorlopig niet meer willen *doorstromen*. Waarom : Omdat ze door het aandelen segment willen vloeien. Gans de grondstoffen sector is out omdat de wereld economie blijft stokken.

2. Grote banken als Goldman Sachs, ABN Amro, Société Générale en Credit Suisse verwachten unaniem een verdere daling van de goudprijs tot onder de $1.000 per troy ounce. Wat is jouw mening hierover?

De *duidende* money-masters *praten* hun baisse posities voor het grote publiek & vermogen-beheerders. Banken shorten alle grondstoffen tot het uiterste, waarna de volgende cyclus naar boven begint.

3. Door de daling van de goudprijs zien we de vraag naar fysiek goud onder particulieren toenemen. Hoe verklaar je dit?

De particulier riekt de ondraaglijke stank met z’n intuïtie-neus. De kleine belegger kan de trading-mania in alle financiële markten niet langer verdragen, het risico is hoog in verhouding tot de beloning.

4. De daling van de goudprijs wordt in de media in verband gebracht met de mogelijke renteverhoging door de Federal Reserve. Is dat volgens jou terecht of spelen er andere factoren mee?

Hogere (stijgende) rente (rente-verwachting) duidt op valuta ontwaarding. Men wil niet dat de markt die onraad gaat ruiken en daarom lult men maar wat aan.
Oplopende rente = Opwaartse druk op goudprijs. Die druk wil men weg-praten door onzin uit te kramen.

5. Terwijl de goudprijs daalt neemt de leverage op de Comex alsmaar verder toe en bereikte een record van 116:1. Wat betekent dit en in hoeverre is dit positief of negatief voor de goudmarkt?

Leverage : ALLES is manisch geleveraged ! Die leveraging neemt toe tot aan het vertrouwensbreekpunt. Dit moment valt zelfs bij benadering niet te bepalen.

comex-gold-leverage-ratio

Leverage op de COMEX naar recordhoogte

6. Ondanks de daling van de goudprijs blijven goudmijnen hun productie verhogen. Dat klinkt tegenstrijdig, want ze zouden hun reserves toch liever bewaren voor als de prijs weer wat stijgt? Hoe verklaar je dit?

Goudmijnen kunnen hun productie niet stilleggen. Omdat ze tot over hun oren in de schuld zitten. Bij lage goudprijzen gaan de rijke aders voor de bijl.

7. De goudmijnen zijn zelden zo goedkoop geweest ten opzichte van fysiek goud als nu. Is dat voor jou een reden om voor de mijnen te kiezen?

Neen. Goudmijnen moeten hun parels (rijke aders) voor de zwijnen gooien. Nadruk op *moeten*. Zo heeft dat altijd al gewerkt. Dat organiseren de goudprijs beherende moneymasters (merchants of debt) waar goudmijnen (en anderen) niet onderuit kunnen.

mijnaandelen-versus-goud

Goudmijnen historisch goedkoop ten opzichte van goud

8. Is de goudmijnsector volgens jou koopwaardig tegen de huidige waarderingen?

Speculatief is dat altijd een gokje waard. We zitten in een algehele trading mania. Je gaat niet (nooit) meer waarde-beleggen maar enkel nog tijdelijk (opportuun) in de markt zitten.

9. Je hebt gezegd dat je tijdens de vorige bull market van goud ook in goudmijnaandelen hebt gezeten. In hoeverre is de huidige bull market vergelijkbaar met die van toen?

De evoluerende huidige toestand is in niets meer te vergelijken met vroeger. Het duurzaam lange termijn beleggen in de periode van 1971 tot en met 1980 heeft plaats gemaakt voor snelle flitshandel met computers.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *