In 2011 importeerde India naar schatting 900 ton goud, minder dan in het afgelopen jaar. Dat terwijl de prijs dit jaar hoger lag en de importheffing ook pas in maart 2012 werd opgeschroefd. Tijdens een persconferentie liet de Indiase handelsorganisatie voor juwelen en sieraden weten dat de hogere importheffing de Indiase bevolking er niet van weerhouden heeft goud in te voeren, alleen de manier waarop het ingevoerd werd veranderde.
Door het goud binnen te smokkelen omzeilt men de importheffing, wat op een kilo goud al snel 200.000 Indiase roepie (omgerekend ruim €2700) scheelt. Een kilo goud kost op het moment van schrijven 2,87 miljoen Indiase roepies, waar met reguliere import nog eens 6% aan importheffing overheen zou gaan. In iets meer dan een jaar tijd is de importheffing op zuiver goud gestegen van minder dan 1% naar 6%.
Volgens Bachhraj Bamalwa van de Indiase handelsorganisatie voor juwelen en sieraden werd er tussen april en juni 2012 bijna vier keer zoveel roepies aan gesmokkeld goud onderschept als in diezelfde periode het jaar ervoor. Als de overheid een registratiesysteem met PAN-nummers zou verplichten voor de aankoop van goudbaren, dan zou dat volgens Bamalwa tot gevolg hebben dat de goudimport in 2013 met tenminste 150 ton daalt. “Onze schattingen laten zien dat vanwege de hoge importheffing en het gebrek aan toezicht op de handel in goudbaren er alleen in 2012 al 200 tot 250 ton goud het land binnengesmokkeld is”, aldus Bamalwa.
Betalingsbalans
India is volgens de laatste gegevens van de World Gold Council de grootste afnemer van goud in de hele wereld, op de voet gevolgd door China. Omdat het land zelf vrijwel geen goud produceert moet er veel metaal ingekocht worden. Dat schaadt volgens de Indiase overheid de betalingsbalans, omdat er veel roepies wegstromen naar het buitenland. De betalingsbalans van India liep in de eerste helft van het huidige fiscale jaar met 4,6% op tot een totaal van omgerekend $38,7 miljard, lezen we op Business-Standard.
Volgens Bamalwa begrijpen juweliers de zorgen van de Indiase overheid met betrekking tot de betalingsbalans, maar kunnen ze er niet geheel voor verantwoordelijk gehouden worden. Juweliers suggereren andere opties om de betalingsbalans te herstellen. “De overheid moet goud vrijmaken uit de exchange-traded funds (ETF’s) en andere beleggingsfondsen en dat terugbregen naar de banken. Die kunnen het goud vervolgens weer uitlenen, waardoor er minder ingevoerd hoeft te worden”, aldus Bamalwa. Ongeveer 40 ton goud ligt momenteel bij de veertien goud-ETF’s die in India actief zijn.
Juweliers suggereerden ook dat de overheid de importheffing op juwelen kan verhogen van 12% naar 16%. Daarmee kan de vraag naar goud afgeremd worden en beschermt de regering tevens de binnenlandse productie van gouden sieraden. “De import van goud is gestegen omdat goud eee beter rendement behaald heeft dan vastgoed of de aandelenmarkt, maar om dat te stoppen moeten we geen monster creëeren (hogere importheffingen) om een muis te doden (het tekort op de betalingsbalans)”, aldus Bamalwa.
Naar schatting werd er in 2012 ongeveer 250 ton goud India in gesmokkeld