Deze bijdrage is afkomstig van Doijer & Kalff
Beleggers likken hun wonden na de forse daling van de goudprijs van afgelopen maandag. In één dag verdampte er volgens Reuters meer dan $8 miljard aan aandeelhouderswaarde uit de goudmijnsector en zakten de koersen het laagste niveau in 6,5 jaar tijd. De goudprijs dook maandagochtend met meer dan 4% omlaag tot beneden de $1,100 per troy ounce, het laagste niveau in vijf jaar tijd. De goudprijs staat al maanden onder druk door de stijgende aandelenkoersen en de verwachting van een renteverhoging in de Verenigde Staten. Maandagochtend werd een belangrijk steunniveau gebroken door een plotselinge verkooporder van $2,7 miljard, waardoor de prijs nog wat verder onderuit ging.
Hefboom
De daling van de goudprijs komt extra hard aan voor de goudmijnsector, omdat het verschil tussen de productiekosten en de goudprijs hun winst is. Daalt de goudprijs, dan werkt dat met een hefboom door in de winstmarge. Het is om deze reden dat de koersen van goudmijnen sinds de piek in september 2011 met bijna 80% zijn gedaald. Ter vergelijking: de goudprijs zakte in deze periode van $1.920 naar ongeveer $1.100 per troy ounce, een daling van bijna 43%.
Volgens sommige vermogensbeheerders is de gifbeker voor de goudmijnsector nog niet leeg. “We hebben op dit moment een lager dan normale weging in goudmijnaandelen. Het feit dat goudmijnen goedkoper zijn geworden vanwege de dalende goudprijs maakt ze nog niet aantrekkelijk, als blijkt dat hun cashflow sneller daalt dan hun investeringen”, zo verklaarde Ronny Claeys van KBC Asset Management tegenover Reuters. “Goud is een hedge tegen alles wat mis kan gaan, maar op dit moment lijkt het er niet op alsof er veel dingen mis gaan. We hebben een akkoord over Iran, een akkoord over Griekenland en goed nieuws over de Europese en Amerikaanse economie. Daarom zien wij geen reden om nu in aandelen van goudmijnen te beleggen.”
Goudmijnen koopwaardig?
Volgens sommigen zijn goudmijnen nu al bijzonder goedkoop, maar dat is niet altijd af te zien aan de koers/winst verhouding. Aandelen van goudmijnen als Randgold en Fresnillo zakten maandag naar respectievelijk 23,3 en 27,6 keer de winst per aandeel, tegenover respectievelijk 27 en 31 keer een maand geleden. Het aandeel van Randgold ging maandag met 4,5% onderuit, terwijl het aandeel Fresnillo 4,3% goedkoper werd.
De zwakte in de goudmijnsector zorgde voor een heuse verkoopgolf in aandelen van grote mijnbouwbedrijven als Barrick Gold en GoldCorp. Maandag werden er 22 miljoen aandelen van Barrick Gold verhandeld, twee keer zoveel als op een normale handelsdag. De marktwaarde van dit bedrijf is in de afgelopen drie maanden met 32% gedaald. Ten opzichte van het hoogtepunt in 2011 is de market cap zelfs met meer dan 78% gekelderd. Het bedrijf gaat gebukt onder een schuldenlast van meer dan $13 miljard, waardoor ze gedwongen is bezittingen te verkopen bij een verdere daling van de goudkoers.
Ook voor de grootste goudmijnen zijn het dus zware tijden. De volgende grafiek geeft een indicatie van de totale productiekosten van een troy ounce goud. Die liggen voor de meeste mijnen tussen de $1.000 en $1.100 per troy ounce. U begrijpt dat een verdere daling van de goudkoers dramatisch kan uitpakken voor de waarde van de goudmijnaandelen.
Goudmijnen kunnen op dit moment amper winst maken en zijn daardoor een zeer risicovolle belegging
- Lees verder op Doijer & Kalff