ABN Amro verwacht dat de goudprijs in 2015 zakt naar $840 per troy ounce. De afgelopen weken is de goudprijs weer wat gestegen, maar volgens Georgette Boele van ABN Amro blijft het vooruitzicht voor de lange termijn negatief. Dit jaar zal de gemiddelde goudprijs uitkomen op $1.325 per troy ounce, maar de verwachting voor 2014 is dat de goudprijs gaat zakken naar $1.000. In 2015 gaat de prijs van goud nog verder omlaag naar $840 per troy ounce.
ABN Amro baseert haar koersdoel voor goud op een verder herstel van de economie, waardoor de vraag naar goud zal afnemen. Volgens Boele doen beleggers nog steeds goud-ETF’s van de hand, wat de prijs onder druk zet. Ook denkt ze dat de Federal Reserve vroeg of laat het stimuleringsprogramma zal afbouwen, wat een negatieve impact zal hebben op de goudprijs.
Voor andere edelmetalen als zilver, platina en palladium is de analist van ABN Amro minder negatief. Op korte termijn verwacht de bank dat overschotten, met name van edelmetalen, de prijzen verder onder druk zullen zetten. Op de lange termijn zorgt een toenemende industriële vraag weer voor hogere prijzen. Ze zegt het volgende over beleggen in zilver:
“Net als met goud moeten beleggers zichzelf de vraag stellen waarom ze zilver willen hebben. Het genereert geen inkomsten (dividend of rente), terwijl de recente volatiliteit onwenselijk is. Het rendement blijkt beperkt te zijn en daar komt bij dat zilver geen status van veilige haven heeft, zoals goud dat heeft voor de gloom-and-doom beleggers”
Zilver, platina en palladium duurder
ABN Amro geeft geen exacte koersdoelen voor andere metalen, maar spreekt wel de verwachting uit dat metalen als zilver, platina en palladium in 2014 en 2015 weer duurder worden. Voordat het zover is moet er eerst overschot van edelmetalen in handen van beleggers losgemaakt worden. In tegenstelling tot goud zijn zilver, platina en palladium overwegend industriële edelmetalen. De prijzen van deze drie metalen worden om die reden veel sterker gestuurd door de economische activiteit in de wereld. Is dat de reden waarom ABN Amro zo negatief is over goud?
Update [26-07-2013]: In het oorspronkelijke artikel werden de uitspraken toegeschreven aan Casper Burgering, maar dat bleek onjuist te zijn. De uitspraken uit dit nieuwsbericht zijn van Georgette Boele.
7 gedachten over “ABN Amro: Goudprijs zakt in 2015 naar $840”
en in 2015 heb je vliegende autos ik loop op water en de hele wereld heeft genoeg te eten en die domme chinezen hebben al hun goud veelste duur gekocht .Ga zo door ABN
Haha, abnamro, wat moet je anders zeggen als je per 1 april 2013 de handel in goud hebt afgeblazen!
Ennu , Gerrit van wanneer was jullie laatste correcte voorspelling, van DE bank?
Oftewel: Verkoop je goud, dan kopen wij het stiekem terug van je.. Jajaja
Zegt de grootste criminele bank van Nederland. Ja , in je natte dromen Gerrit. Maar mijn goud zal je toch niet krijgen. ABN-AMRO mag het duur gaan kopen .
De angsthazen zijn al uit de boom geschud we gaan een herhaling van 2008 zien en ja daarna zal er misschien weer een normale correctie komen….op naar de $3500 Gerritje. Deze prijs ga jij nooit meer terug zien dus ik zou maar snel kopen anders staan jullie bij de reset zonder goud .
Ik verwacht ook dat de goudprijs op termijn verder gaat dalen, maar niet op de manier die ABN Amro beschrijft. De goudprijs zal denk ik niet dalen door een stijgend optimisme over het herstel van de wereldwijde economie, de goudprijs zal dalen omdat de markt de waarde van ‘papiergoud’ zal afwaarderen.
Die fase hebben we nog niet bereikt, omdat er nu nog overeenstemming is tussen de papieren goudprijs (claim op goud) en fysiek goud. De goudprijs kan zakken naar $500, maar voor die prijs krijg je alleen cash uitbetaald. Fysiek metaal zal tegen dergelijke prijzen niet meer aangeboden worden.
Lees ook deze vertaling van FOFOA: Wat is goud. –> https://www.marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/fofoa-wat-is-goud/
Haha tsja……ze hadden dit bericht beter niet kunnen vertellen. Eerst stuurt ABN-Amro hun klanten brieven waarin ze aangeven dat ze gaan stoppen met de handel in goud om vervolgens een negatief snetiment te willen creeren op de hoop dat de gewone burger weinig vertrouwen meer heeft in onze papieren schuldbriefjes die gene enkele echte waarde meer bezitten.
Binnenkort gaat ook de COMEX klappen en zal het veel moeilijker worden om de prijs nog verder te manipuleren…dus gaan we nu alvast het sentiment maar proberen te verlagen?
Ondertussen zijn banken steeds meer hun short posities aan het verkopen om vervolgens long te gaan op goud. China koopt als een idioot goud ivm de onroerendgoedbubbel en de Yen, maar de consument mag het niet weten.
Wees gewaarschuwd want het moment is bijna nabij! Bescherm je vermogen of spaargeld tegen de toekomstige inflatie of de val van de Euro.
Wanneer de Euro gaat vallen en je doet er niks aan, dan ben je straks alles kwijt!
Al is het maar 10% van je vermogen of spaargeld wat je omruild voor goud, dat zal straks meer goed maken dan wanneer je niets doet. Wil je meer weten of goud en geld kijk dan even bij mijn laatste artikel op mijn website of bestel het boek Goud en het geheim van geld van Willem Middelkoop. (zie boeken)
Een vaste positie in fysiek goud zou ik ook zeker aanbevelen, hoeveel moet iedereen zelf bepalen. Fysiek goud is één van de weinige bezittingen die geen valutarisico draagt, maar die wel zeer liquide is (anders dan vastgoed, grond, kunst enz). Zoals Willem Middelkoop dat ook zegt, zie het als een soort verzekering.