Achtergrond: De zwerftocht van het goud van België

Nog niet zo lang geleden schreven we op Marketupdate dat ook de centrale bank van België plannen heeft om goud terug te halen uit het buitenland. België bracht, net als veel andere Europese landen, haar goudvoorraad in veiligheid ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg daarvan ligt veel Europees goud nog steeds in landen als het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten opgeslagen. België stuurde een deel van haar goudreserve naar Londen, maar ook werd een deel van het goud naar het zuiden van Frankrijk gebracht. Daar begon een deel van het Belgische goud aan een lange zwerftocht. Het volgende verhaal werd gepubliceerd op Argentor.be.

Tijdens de tweede helft van de jaren dertig was er een toenemende dreiging van oorlog voelbaar. Hitler was in 1933 aan de macht gekomen en op internationaal niveau namen de spanningen toe. België voldoen zich genoodzaakt het grootste deel van haar goudreserve en andere waardevolle bezittingen uit veiligheidsoverwegingen naar het buitenland te brengen. Er werd een A4 schip gebruikt om een deel van de kostbaarheden van de Belgische centrale bank over te brengen naar de Bank of England. De evacuatie van de goudvoorraad ging echter minder soepel dan gehoopt en een deel van de voorraad maakte een heuse zwerftocht door West-Afrika.

Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog beschikte België over een goudreserve van ongeveer 600 ton. Een derde deel daarvan werd overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk, nog een derde deel vond haar weg naar de Verenigde Staten en Canada. De boekhouding bleef in België ter dekking van de bankbiljetten. Toen de internationale spanningen eind 1939 en begin 1940 toenamen werden ook deze bezittingen in opdracht van toenmalig minister van Financiën Finance Minister Camille Gutt weggehaald en toevertrouwd aan de Franse centrale bank. De resterende 198 ton goud werd verpakt in 4.944 kisten die via Oostende naar het zuiden van Frankrijk werden gebracht. Daar werd het vervolgens opgeslagen in de kelders van de gebouwen van de Banque de France in Bordeaux en Libourne. Ten tijde van de Duitse invasie op 10 mei 1940 lag er nog maar weinig goud in de kluis van de Belgische centrale bank.

Lees verder op de nieuwspagina van Argentor.

zwerftocht-goud-belgie

De zwerftocht van het Belgische goud (Bron: NBB Museum)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo