AFM vraagt aandacht voor beleggingen in edelmetaal

Via de website van de AFM het volledige persbericht met de uitgebreide uiteenzetting van de overwegingen waarom de AFM het publiek waarschuwt voor malafide partijen in de edelmetaalbranche (vetgedrukte passage MU):

AFM vraagt aandacht voor beleggingen in edelmetaal

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateert dat het aanbod van edelmetalen (meestal goud en/of zilver) een grote vlucht heeft genomen. Als edelmetaal na aankoop wordt opgeslagen door de verkoper of een derde, is meestal sprake van een beleggingsobject. Aanbieders van beleggingsobjecten moeten een vergunning van de AFM hebben of vrijgesteld zijn van de vergunningplicht.

De AFM adviseert iedereen die wil investeren in edelmetaal vooraf goed onderzoek te doen naar de vergunningplicht van de partij waarmee zaken wordt gedaan, maar ook naar de economische risico’s die daaraan zijn verbonden. Investeren in edelmetaal blijft een belegging waarbij rendement niet kan worden gegarandeerd. In economisch betere tijden kan de goudkoers dalen.

Specifieke risico’s voor verkoop via webshops
De AFM constateert dat edelmetaal vaak wordt verkocht via webshops. Verkoop via inteet, waarbij het aangekochte product direct na aankoop wordt beheerd door een derde, brengt bijzondere risico’s met zich mee. De belegger kan dan moeilijker controleren of het bestelde product daadwerkelijk is geleverd.

Het lijkt erop dat de AFM met zoveel woorden zegt: “physical only please”. Het is immers zaak voor een kopende partij te controleren of het edelmetaal daadwerkelijk is gekocht. Op het moment dat een verkopende partij geen vergunning heeft en opslag aanbiedt, dan neemt de kopende partij een risico dat het beloofde fysieke edelmetaal niet fysiek is aangekocht, maar slechts op papier. 

Als beleggingsobjecten worden aangeboden via een webshop en er geen mogelijkheden zijn om contact met de aanbieder op te nemen, of dit alleen kan via e-mail, dan is de aanbieder mogelijk malafide. Een belegger moet extra op zijn hoede zijn als een aanbieder van edelmetaal nog maar kort bestaat, geen AFM-vergunning heeft en een aanbieding doet die te mooi lijkt om waar te zijn (afwijkende lage prijsstelling en/of het in vooruitzicht stellen van zeer hoge rendementen).

Ook al lijken deze opmerkingen een open deur te zijn, het kan niet vaak genoeg herhaald worden. Het is een menselijke zwakte dat het oog groter is dan de maag. En dat is iets dat malafide partijen maar al te goed weten: daar is misbruik van te maken.

Wanneer is edelmetaal een beleggingsobject?
De AFM ziet edelmetaal als beleggingsobject, als de belegger het edelmetaal niet zelf beheert. De aanbieder kan het edelmetaal bijvoorbeeld in een kluis bewaren of het laten bewaren door een door hem ingeschakelde derde. Het edelmetaal komt niet in handen van de belegger. Daaaast gelden nog enkele andere criteria om te bepalen of edelmetaal is aan te merken als beleggingsobject. Consumenten kunnen hier meer over lezen op de website van de AFM.

Gemakshalve hebben we de link naar deze informatie voor u opgezocht want ook deze opmerkingen mogen niet aan dovemansoren gericht zijn. Deze informatie betreft het onderscheid tussen de verschillende soorten edelmetaalbeleggingen die uiteenlopen van: “1) kopen van een edelmetaal zelf (bijvoorbeeld via inteet); 2) Kopen van een hoeveelheid edelmetaal dat niet fysiek ter hand wordt gesteld (bijvoorbeeld via inteet); en 3) Edelmetaalfondsen en trackers”.

Edelmetaalaankopen onder 1 zijn vergelijkbaar met sieraden die u zelf in eigen beheer heeft. Edelmetaalbeleggingen zoals bedoeld onder punt 2 en 3 vallen onder de vergunningplicht van de AFM.

Heeft een aanbiedende partij van edelmetaal onder punt 2 en 3 géén AFM-vergunning, dan waarschuwt de AFM nadrukkelijk om niet in zee te gaan met een dergelijke partij. Dit kan in het licht gezien worden van de onlangs opgelegde dwangsom door de AFM aan Benelux Goud dat zonder vergunning edelmetaal en opslag ervan aanbiedt. Benelux Goud heeft niet gereageerd op het informatieverzoek van AFM en is derhalve een dwangsom opgelegd.

Vergunning
Beleggingsobjecten mogen aan beleggers worden aangeboden als de AFM een vergunning heeft verleend of een vrijstelling van toepassing is. Verleende vergunningen staan in het register van de AFM. De AFM benadrukt dat een vergunning niet de risico’s wegneemt die een belegger met een investering loopt. Aanbieders van beleggingsobjecten kunnen ook vrijgesteld zijn van de vergunningplicht, bijvoorbeeld als de geboden investering meer dan €100.000 bedraagt. In dat geval valt de aanbieder niet onder het toezicht van de AFM.

De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Ons streven is het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken, ook inteationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland.

Samenvattend: de AFM doet wat zij moet doen en wijst particuliere beleggers terecht op de beleggingsrisico's zoals die zijn. Wij kunnen ons volledig vinden in de voorlichting die de AFM geeft en wij kunnen u ook ten stelligste adviseren om een grondige check te doen voordat u met een aanbiedende partij in zee gaat. Controleer het register van de AFM en weest u zich ervan bewust dat u een beleggingsrisico neemt.

Onze opvatting over het beleggingsrisico bij edelmetalen is eenvoudig: één troy ounce goud zal in elke toekomst één troy ounce zijn, wat de reële waarde ook zal worden. Dat is ook waarom De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank goud als monetaire reserve op haar balans hebben staan: daalt de waarde van papieren reserves dan compenseert de waardestijging van goud de verliezen hierop. Stijgt de waarde van papieren reserves en daalt de waarde van goud dan blijft de balans van de centrale bank in evenwicht.

In dit daglicht zien wij fysieke edelmetalen als een 'hedge' of verzekering tegen een insolvabel financieel stelsel en kunnen – in aanvulling op de AFM – niet genoeg benadrukken dat het steeds bredere scala aan papieren derivaten gebaseerd op fysieke edelmetalen een onhoudbare marktsituatie hebben opgeleverd: er is méér papier goud en zilver in omloop dan er aan fysiek edelmetaal geleverd kan worden. Indien u niet in fysiek edelmetaal belegt zoals bedoeld door de AFM onder punt 1 dan neemt u bij uw belegging een tegenpartijrisico. En dat risico neemt u hoe dan ook, toezicht of geen toezicht.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *