Alchemie aan het werk: 24-karaat goud maken met bacteriën?

Professor Kazem Kashefi, assistent professor in microbiologie en moleculaire genetica, en Adam Brown, professor in 'elektronische kunst en intermedia', deden deze opmerkelijke ontdekking. Een speciale extremofiele bacterie (die alleen floreert onder extreme omstandigheden) werd zodanig gemanipuleerd dat deze goudchloride kon omzetten in 24-karaat zuiver goud in vaste vorm. Professor Kashefi verklaarde euforisch dat men met deze bacterie goud kan maken uit iets wat veel minder waardevol is.

De bacteriën kregen grote hoeveelheden goudchloride te verwerken, een giftige chemische stof waar de bacteriën erg goed op reageerden. Al vrij snel begonnen ze deze chemische stof om te zetten naar piepkleine korreltjes zuiver goud. De transformatie ging zelfs zo snel dat de wetenschappers een speciale installatie hebben gebouwd, een installatie waarmee het onderzoeksteam voor de ogen van een groter publiek kan laten zien hoe het proces in zijn werk gaat.

Volgens onderzoeker Brown is elke fase van dit project een kruising tussen modee microbiologie en alchemie. Wie fysiek goud in bezit heeft hoeft zich gelukkig nog niet zorgen te maken, want de snelheid waarmee het goud aangemaakt wordt is nog niet indrukwekkend. De conversie van goudchloride naar zuiver goud begint weliswaar snel, maar het duurt ongeveer een week voordat er een zogeheten 'nugget' (goudkorrel) gemaakt is. Het op grote schaal goud produceren met deze bacteriën zou allesbehalve rendabel zijn. Of het ooit wel rendabel kan worden weten we niet, want daar maakt het nieuwsbericht van Gizmodo geen melding van. De onderzoekers hebben ook hun vraagtekens gesteld bij de wenselijkheid van het maken van goud, omdat ze het proces als onethisch beschouwen. Hieronder enkele foto's van de testopstelling uit het laboratorium waar de modee alchemisten hun ontdekking demonstreren.

Modee alchemie: goud produceren met behulp van extremofiele bacteriën (Bron: Gizmodo)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo