Algo’s dumpen zilver ETF SLV

Dat HFT supersnel werkt blijkt uit de gepubliceerde data van Nanex dat data-analyse's maakt van alle transacties op beurzen. Nanex registreerde gisteren gedurende 25 millisecondes 75 quotes per milliseconde in de zilver ETF SLV. Anders gezegd, in een vloek en zucht werden er 1875 verkooporders geplaatst die de vraagzijde overstelpte met aanbod in aandelen SLV die op haar beurt de prijs van het zilver dat eraan ten grondslag ligt omlaag kreeg. Als gedurende één seconde dit tempo zou zijn aangehouden, waren er 75.000 verkooporders geplaatst.

De wereld op zijn kop
De relatie tussen een Exchange Traded Fund dat belegd in een onderliggende waarde zoals een aandeel of in dit geval zilver is anno 2012 een bijzondere. Tegenwoordig is het zo dat ETFs de onderliggende waarde beïnvloeden daar waar zij normaliter de afgeleide zijn en de prijsbewegingen volgen. Anders gezegd, schommelt de prijs van een aandeel, dan schommelt de ETF mee, maar tegenwoordig wordt die relatie op regelmatige basis omgedraaid: in plaats dat de ETF de prijs van het onderliggende beleggingsinstrument volgt, bepaalt de koers van een ETF de onderliggende waarde.

Het is nauwelijks meer uit te leggen wat er exact gaande is op financiële markten, maar zo af en toe wordt een computeralgoritme op heterdaad betrapt. Dat HFT ook huishoudt in zilver is nu bewezen. Via Nanex de volgende grafieken en toelichting.

SLV grafiek met een interval van één seconde met de transacties gemeld door de beurs:

 

SLV grafiek met een interval van één seconde met de NBBO (National Best Bid Offer). Wat als zwart is gekleurd is het normale verloop van de handel, geel indien er sprake is van evenwicht (aanbod=vraag) en rood indien het aanbod de vraag overtreft. [Het is bijna niet te zien maar de verticale lijn halverwege is rood..]:

SLV grafiek met een interval van één milliseconde met transacties gekleurd door de beurs. Deze grafiek toont ongeveer 200 millisecondes.

 

SLV grafiek met een interval van één milliseconde met de NBBO. Wat als zwart is gekleurd is normale handel, geel indien er sprake is van evenwicht (aanbod=vraag) en rood indien het aanbod de vraag overtreft. Let op de waanzinnig hoge aantal “quotes” in het onderste paneel. De grafiek toont ongeveer 200 milliseconden:

SLV grafiek met een interval van één milliseconde met de biedingen en transacties van ARCA [één van de beurzen waarop SLV verhandeld wordt] (rood) en Nasdaq (zwart). Duidelijk te zien is dat er een vertraging zit in de Nasdaq biedingen (“quotes”) terwijl de transacties niet vertraagd zijn. De grafiek toont ongeveer 200 milliseconden:

SLV grafiek met een interval van één milliseconde met de biedingen en transacties van BATS [ook een online beurs] (paars) en Nasdaq (zwart). Ook hier is duidelijk te zien dat er een vertraging is in de biedingen bij Nasdaq terwijl transacties niet achterlopen. De grafiek toont ongeveer 200 millisecondes:

SLV grafiek met een interval van één milliseconde met transacties gekleurd door de beurzen. Deze grafiek toont ongeveer 150 milliseconden van de tijd.

 

SLV grafiek met een interval van één milliseconde met de NBBO. Deze grafiek toont ongeveer 150 milliseconden van de tijd. Wat als zwart is gekleurd is het normale verloop van de handel, geel indien er sprake is van evenwicht (aanbod=vraag) en rood indien het aanbod de vraag overtreft: