De goudprijs zou als gevolg van de geopolitieke spanningen in Syrië en Noord-Korea verder kunnen oplopen tot $1.350 per troy ounce, zo verwacht grondstoffenanalist Phillip Streible van RJO Futures. In een interview met Bloomberg zegt hij dat de verwachting van meer renteverhogingen door de Federal Reserve een neerwaartse druk geeft op de goudprijs, maar dat dit effect momenteel overschaduwd wordt door geopolitieke ontwikkelingen.
Ook analist Daniela Corsini van Intesa Sanpaolo voorziet een verdere stijging van de goudprijs tot $1.350 per troy ounce, een beweging die volgens haar gedreven wordt door geopolitieke ontwikkelingen enerzijds en zorgen over een oplopende inflatie anderzijds. Goede cijfers over de Amerikaanse economie kunnen dan juist positief uitpakken voor de goudkoers, omdat dat een aanwijzing kan zijn voor een oplopende inflatie.
De zilverprijs zal volgens de analist van Intesa Sanpaolo ook profiteren van deze opwaartse trend. Ze voorziet tegen het einde van dit jaar een prijs van $19 per troy ounce, terwijl de prijs op het moment van schrijven op bijna $18 staat. Over platina en palladium is ze minder enthousiast, vanwege een verwachte daling van de autoverkopen in de Verenigde Staten en China. De auto-industrie gebruikt relatief veel van deze twee edelmetalen en is dus erg bepalend voor de prijs.
Bloomberg: De financiële markten lijken nauwelijks te reageren op de dreigingen uit Noord-Korea. Alleen goud lijkt te reageren, hoe zit dat?
Goud heeft de afgelopen maand een flinke boost gehad. Dat begon allemaal al in Syrië met geopolitieke spanningen en dat verschoof toen naar Noord-Korea en die mislukte raketlancering. Ik verwacht dat er nog genoeg belangstelling zal zijn voor goud en dat we nog wel door het niveau van $1.300 per troy ounce zullen breken. Dat zal veel beleggers verrassen, gezien het aantal contracten met een stop-loss op dat niveau en het feit dat veel beleggers nog steeds gefocust zijn op de Federal Reserve en haar mogelijkheden om de rente te verhogen en de balans te verkleinen naarmate dit jaar vordert. Goud heeft dus nog wel wat tegenwind, maar vanuit geopolitiek oogpunt zal de prijs blijven stijgen. Ik denk dat $1.350 zeer waarschijnlijk is.
En de Franse verkiezingen? Welke marktreactie verwacht je daarvan, reageert goud ook op deze ontwikkelingen?
Absoluut, we zagen al een reactie toen het Verenigde Koninkrijk besloot uit de EU te stappen. Als de Franse verkiezingen ook die richting op gaan, dan kunnen andere landen volgen en dan kan de hele Europese Unie uiteenvallen. Als dat gebeurt kun je een vlucht richting goud verwachten. Dit zijn het type ontwikkelingen die mensen in de gaten moeten houden als ze goud kopen. Er gebeuren nu verschillende dingen tegelijkertijd.
Stel dat de verkiezingen in Frankrijk anders uitpakken en Le Pen niet wint. Zal goud dan ook een neerwaartse correctie laten zien?
Er zijn denk ik verschillende krachten die aan goud trekken. Als Le Pen niet wint, dan zou de goudprijs wat kunnen dalen. Als Noord-Korea haar toon matigt om de verlichting te krijgen van de sancties, dan kun je goud ook wat terug zien komen.