Analisten van de Bank of China International verwachten dat de goudprijs dit jaar zal stijgen tot $1.400 per troy ounce, omdat het edelmetaal volgens hen zal profiteren van een zwakke Amerikaanse dollar, een verwachte daling van de obligatiekoersen en de relatief hoge waardering van aandelen. Daardoor zullen meer beleggers van obligaties en aandelen richting de relatief ondergewaardeerde grondstoffen en daar zou ook goud van kunnen profiteren.
Door een waardedaling van de dollar is de goudprijs in deze valuta vorig jaar met meer dan 13% gestegen, de grootste stijging op jaarbasis sinds 2010. Op het moment van schrijven staat de prijs van het edelmetaal op $1.327 per troy ounce, het hoogste niveau sinds september vorig jaar.
Een stijging naar $1.400 per troy ounce lijkt momenteel binnen handbereik, zeker als de dollar verder wegzakt ten opzichte van de euro. Ook technisch analist Jim Wyckoff van Kitco is positief over de prijsontwikkeling van het edelmetaal. Hij merkt op dat de goudprijs in dollars nog steeds weet te stijgen, ondanks het feit dat de aandelenmarkten steeds nieuwe records breken.
Geruchten over China drijven goudprijs op
Deze week steeg de goudprijs door geruchten dat China van plan zou zijn om minder Amerikaanse staatsobligaties op te kopen, geruchten die door de Chinese autoriteiten overigens weerlegd werd. De centrale bank van China is met $1,2 biljoen aan Amerikaanse staatsleningen de grootste buitenlandse schuldeiser van de Verenigde Staten. Besluit China om wat voor reden dan ook meer dollarreserves te liquideren, dan zou dat een impuls kunnen geven aan de goudprijs.
Terwijl de goudprijs in dollars vorig jaar flink omhoog ging bleef de waarde van het edelmetaal in euro’s per saldo zo goed als onveranderd. Door de waardestijging van de euro merken we in de eurozone weinig van de hogere goudprijs. De sterkere euro is gunstig voor beleggers die goud kopen, maar minder gunstig voor beleggers die goud verkopen.