Bank of Korea krijgt zware kritiek op goudaankopen

In 2011 begon de centrale bank met het kopen van goud, toen de goudreserve nog maar 14,4 ton groot was. Over een periode van minder dan twee jaar werd er 90 ton goud gekocht, waarmee de totale omvang van de goudreserve naar 104,4 ton gebracht werd. Maar door de scherpe daling van de goudprijs van de afgelopen dagen is de prijs weer terug op het niveau waarop Zuid-Korea in 2011 goud begon te kopen.

Volgens critici heeft de centrale bank het goud te duur gekocht en heeft ze een verkeerd moment uitgekozen om goud te kopen. Omdat de Zuid-Koreaanse centrale bank haar goudreserve periodiek waardeert naar de marktprijs is de waardering van de goudreserve op de activa zijde van de balans ook omlaag gegaan.

104,4 ton

In februari 2013 werd voor het laatst goud gekocht door de Zuid-Koreaanse centrale bank, namelijk 20 ton. De wereldwijde spotprijs van goud was toen al een paar maanden aan het dalen en daarom leek het de centrale bank een goed moment om weer een aankoop te doen. De 104,4 ton fysiek goud in de kluis heeft de Bank of Korea vormt 1,5% van de totale reserve. In 2010 vormde de goudvoorraad van 14,4 ton, toen nog gewaardeerd tegen een vaste (lage) prijs, slechts 0,03% van de totale reserves.

In een persbericht dat de Bank of Korea in maart publiceerde zei ze het volgende over de uitbreiding van de goudvoorraad:

“Het kopen van goud heeft niet als doel waardevermeerdering te realiseren. Het dient ter diversificatie van de buitenlandse reserves. Korea is de 34e in de ranglijst van landen met de grootste goudreserve. Daarmee bedoelen we niet te zeggen dat we naar de 15e plaats moeten op deze ranglijst om de goudvoorraad af te stemmen op de omvang van de Zuid-Koreaanse economie, maar wel dat de Bank of Korea een grotere goudvoorraad aan moet houden dan ze nu heeft”

De Bank of Korea betaalde gemiddeld $1.600 per troy ounce voor de 90 ton goud die sinds 2011 gekocht is, zo schrijft Bullionstreet. Als we de grafiek van de goudprijs over de afgelopen drie jaar erbij pakken is dat zeker geen slechte prestatie. Het niveau van $1.600 per troy ounce was iedere keer ongeveer de bodem, tot en met de enorme prijsdaling van afgelopen vrijdag en maandag.

Gewaardeerd tegen de huidige goudprijs is het 'verlies' op de goudaankopen van de Bank of Korea ongeveer $761 miljoen. We schrijven verlies tussen haakjes, want zo lang de centrale bank niets hoeft te verkopen hoeft er ook geen verlies genomen te worden. Het is slechts een boekhoudkundige afwaardering, want het goudvolume is ongewijzigd gebleven.

Goudvoorraad van Zuid-Korea

Lange termijn

De Bank of Korea verdedigt haar beleid door te stellen dat de daling van de goudprijs geen invloed heeft op haar lange-termijn strategie voor de valutareserves. “Toen we in 2011 begonnen met het aankopen van goud was de consensus binnen de Bank of Korea dat er vooral financiële activa op de balans stonden en vrijwel geen fysieke activa. We kwamen toen tot de conclusie dat het hebben van meer fysieke activa de balans tussen risico en rendement zou verbeteren”, aldus Choo Heung-sik van de Bank of Korea.

Hij voegde eraan toe dat de noodzaak om goud te kopen hoort bij een lange-termijn visie om de buitenlandse reserves te diversifieren. Daar hoort het risico dat prijzen op korte termijn kunnen stijgen of dalen gewoon bij.

“Het goud dat we op de balans hebben staan maakt nog maar 1,5% van onze buitenlandse reserves uit. Het is het topje van de ijsberg. Om de buitenlandse reserves van de Bank of Korea te evalueren moet men ook naar die andere 98,5% kijken”, zo voegde centraal bankier Choo eraan toe. Er kan nog steeds winst geboekt worden op valutareserves, ook als de goudprijs daalt.

Centrale banken kochten het afgelopen jaar een recordhoeveelheid van 535 ton goud. De Bank of Korea was dus niet de enige centrale bank die tegen een boekhoudkundig verlies op goudaankopen aankijkt. Toch is de verwachting dat centrale banken goud blijven kopen, dit jaar naar schatting ongeveer 300 ton. “Goudaankopen worden continu gedaan in een poging reserves te diversifieren van valutareserves, omdat de euro en de dollar onstabiel zijn geworden na het uitbreken van de financiële crisis”.

Goudreserve vangt waardeverlies financiële activa op (Bron: onbekend)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo