Analisten van banken geven regelmatig koersdoelen af voor de goudprijs of de zilverprijs, maar daar worden beleggers doorgaans niet veel wijzer van. Goudstandaard vergeleek de verwachtingen van begin dit jaar met de meest actuele verwachtingen van dezelfde banken. Wat blijkt: ook banken kunnen de goudprijs niet voorspellen! Begin dit jaar, toen de goudprijs tussen de $1.650 en $1.700 per troy ounce schommelde, voorspelden grote banken als Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, Deutsche Bank een stijging van de goudprijs naar gemiddeld $1.824 over heel 2013.
‘Honderden dollars lager’
Hoe groot is het verschil met de werkelijkheid. De goudprijs zakte eind juni onder de $1.200 per troy ounce en staat op het moment van schrijven op $1.283 per troy ounce. De gemiddelde goudprijs van 2013 is op dit moment $1.486 per troy ounce. Dat is enkele honderden dollars lager dan het koersdoel dat banken ons begin dit jaar voorspiegelden. Citigroup en Bank of America zaten daar begin dit jaar nog het dichtste bij met koersdoelen van respectievelijk $1.675 en $1.655 per troy ounce. Merrill Lynch en Deutsche Bank zaten er het verste van af met een verwachting van meer dan $2.000 voor een troy ounce goud.
In de onderstaande grafiek geven de grijze balkjes de oude koersdoelen van begin dit jaar weer. De gele balkjes geven de meest recente verwachtingen voor 2013 weer, de oranje balkjes de meest recente verwachtingen voor de goudprijs in 2014. Zoals u kunt zien verwachten de meeste banken dit jaar een beperkt herstel van de goudprijs. Voor 2014 zijn de meningen opnieuw verdeeld. Zeven banken denken dat de prijs volgend jaar lager ligt dan dit jaar. Drie banken verwachten een stijging van de goudprijs in 2014. Van Bank of America konden we geen recent koersdoel voor goud voor volgend jaar vinden.
2 gedachten over “Banken kunnen goudprijs niet voorspellen”
maar wel sturen tot …..de comex leeg is
Inderdaad, daar lijkt het wel op. Centrale banken die goud uitlenen aan private banken die het vervolgens weer op papier “verkopen” aan beleggers. Aan het eind van de rit moet het goud gewoon weer terug naar waar het vandaan kwam, zo lijkt het. In dit geval stroomt het richting Azië.