Banken verwachten verdere daling goudprijs

Halverwege maart schreven we op Marketupdate al dat Barclays rekening houdt met een lagere goudprijs. De bank denkt dat de zijwaartse koersbeweging van goud – die nu al meer dan een jaar duurt – beleggers zal ontmoedigen om langer in goud te blijven zitten. De bank verlaagde haar koersdoel voor goud in 2013 om die reden van $1.710 naar $1.630. Maar er zijn meer banken die sindsdien een nieuw koersdoel voor het gele metaal hebben afgegeven…

Bank of America

De Bank of America stelde haar koersdoel voor goud in 2013 met 6,9% naar beneden bij tot $1.680 per troy ounce. Voor volgend jaar werd het koersdoel ook naar beneden bijgesteld, tot $1.838 per troy ounce. Bank of America de goudprijs in 2014 nog niet door de $2.000 heen stijgen, terwijl de bank eerder nog de verwachting uitsprak dat deze grens in het derde kwartaal van 2012 gepasseerd zou worden.

“Na een rally van meerdere jaren beweegt de goudprijs nu al enkele kwartalen zijwaarts en naar onze mening zal de tegenwind de komende tijd aanhouden”, aldus analist Michael Widmer van de Bank of America. Door een stijging van de nominale rente in de VS wegen de opslagkosten van goud zwaarder. Ook zet de verbetering van de economische vooruitzichten vraagtekens bij de aantrekkelijkheid van goud als veilige haven. De inflatie is door de lagere economische activiteit beperkt gebleven en ook de verwachtingen voor de inflatie zijn wat getemperd, aldus analist Widmer.

Toch zijn er nog steeds ondersteunende factoren in de goudmarkt. Zo ziet Bank of America een daling van de reële rente in 2014 en bespeurt het een trend in opkomende economieën die hun valutareserves willen diversifiëren met een grotere voorraad fysiek goud. Door de toenemende welvaart in opkomende markten zal ook de vraag naar goud voor juwelen aantrekken, zo meent de analist van BofA.

Commerzbank

Het Duitse Commerzbank verlaagde in maart haar verwachting voor de goudprijs in 2013, omdat de belangstelling van hedgefunds en vermogensbeheerders aan het afnemen is. De bank zat al enigszins aan de hoge kant met haar koersdoel en verlaagde deze met 10% naar  een gemiddelde prijs van $1.700 per troy ounce in 2013. Toch is Commerzbank nog wel positief over de langere termijn, want voor het einde van dit jaar verwacht de bank een goudprijs van $1.700 en in 2014 zou zelfs de $2.000 per troy ounce nog in zicht zijn. De analisten van Commerzbank wijzen op een uitstroom van vermogen uit goud-ETF's en een groeiende vraag naar aandelen. Daarom zullen goud-ETF's voor het eerst in acht kwartalen netto aanbieder zijn op de fysieke goudmarkt.

De verschuiving van vermogen uit goud-ETF's richting aandelen was dit jaar drie keer zo groot als een jaar geleden, toen de goudprijs in december ook al aan een daling begon. Toch vindt de bank het prematuur om te spreken van een einde van de bull market in goud.

“Er is bewijs dat de vraag naar goud sterker is dan het op het eerste oog lijkt. De verkoop van gouden munten in de VS kwam in januari uit op 150.000 troy ounce, het beste verkoopcijfer sinds de zomer van 2010. Ook centrale banken blijven goud kopen”. Commerzbank stelt dat de extreem lage rente van centrale banken de goudprijs blijft ondersteunen, omdat goud volgens de analisten van de bank wordt gezien als een goede hedge tegen inflatie en geldontwaarding.

Credit Suisse

De Zwitserse zakenbank Credit Suisse verlaagde deze week haar koersdoel voor goud met 9,2% naar $1.580 per troy ounce. Voor 2014 rekent de bank op een prijs van $1.500, wat 12,8% lager is dan het vorige koersdoel. De doorgevoerde bezuinigingen in de VS en crisis in Europa zijn gunstig voor de goudprijs, maar een daling ligt volgens de bank in lijn der verwachting. Ze zegt er het volgende over: “gemeten naar de historische prijsontwikkeling van goud en de goudprijs in verhouding tot andere grondstoffen is het edelmetaal momenteel nog steeds overgewaardeerd”.

Credit Suisse is van mening dat het monetaire beleid van de Federal Reserve ($85 miljard per maand) ondersteunend werkt voor de goudprijs, maar dat het positieve effect van deze maatregel op goud beperkt is. Credit suisse redeneert dat de Federal Reserve met haar huidige beleid de kans op een acute bankencrisis heeft weten te verkleinen, waardoor het voor beleggers minder interessant is om goud te kopen als bescherming tegen zeer slechte uitkomsten (tail risk). Dat risico is volgens de bank kleiner geworden en daarmee de motivatie om goud te kopen.

De vraag naar fysiek goud vanuit Europa blijkt ook matig te zijn, ondanks de schuldencrisis. Vanuit China is de vraag naar goud volgens Credit Suisse ook niet sterk genoeg om een prijs boven de $1.600 per troy ounce vast te houden. Voorlopig verwacht Credit Suisse geen verdere uitstroom van goud uit ETF's, maar op de langere termijn zou de trend nog wel neerwaarts blijven. De bank stelt dat nieuwe verklopen van goud weer andere verkopen kunnen uitlokken en eht sentiment onder goudbeleggers kunnen beinvloeden.

Credit Suisse verwacht overigens ook een lagere zilverprijs. De bank verlaagde haar koersdoel voor het grijze edelmetaal naar $28,50 per troy ounce in 2013, 11,5% lager dan het vorige koersdoel. Voor 2014 werd het koersdoel 13,1% naar beneden bijgesteld. Ook verlaagde Credit Suisse haar koersdoel voor platina, koper, aluminium, nikkel, lood en zink. Alleen voor palladium werd het koersdoel naar boven bijgesteld (zowel 2013 als 2014).

HSBC

De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bank HSBC verlaagde twee weken geleden ook al haar verwachting voor de goudprijs in 2013. In plaats van $1.760 rekent de bank nu op een prijs van $1.700 per troy ounce. Voor 2014 is het koersdoel ook naar beneden bijgesteld, van $1.775 naar $1.720. Voor dit jaar rekent HSBC met schommelingen van minimaal $1.525 tot maximaal $1.825 voor een troy ounce goud.

Toch is HSBC over de langere termijn niet negatief over goud: “Verderop in 2013 verwachten we meer monetaire verruiming, een escalatie van de valutaoorlog en geopolitieke spanningen die de goudprijs naar $1.800 per troy ounce kan brengen”. Ook een hogere inflatieverwachting kan volgens de bank ondersteunend werken op de goudprijs.

Volgens HSBC kan iedere prijsdaling onder de $1.600 per troy ounce de vraag naar juwelen, munten en kleine goudbaren aanwakkeren in prijsgevoelige markten. Hiermee doelt men vooral op de Aziatische markt, waar het enthousiasme om goud te kopen juist toeneemt met een daling van de prijs.

De hoeveelheid goud in ETF's volgens analisten van HSBC dit jaar met 50 ton zakken, terwijl de vraag naar juwelen en zuivere goudbaren juist zal aantrekkelijk. HSBC benadrukt dat een aanzienlijk gedeelte van de ETF investeerders een buy-and-hold strategie hanteren en hun positie zullen aanhouden bij een prijsdaling.

Société Générale

Analist Sebastien Galy van de Franse bank Société Générale zegt wat negatiever te zijn over goud dan de rest van de markt. Voor 2013 verwacht  hij een goudprijs van ongeveer $1.500 per troy ounce, terwijl de prijs eind dit jaar volgens zijn analyse verder kan wegzakken naar $1.375 per troy ounce. De goudprijs bevindt zich volgens de analist van SocGen in 'bubbel territorium'. Hij stelt dat beleggers de goudprijs de afgelopen tien jaar samen sterk hebben opgedreven en dat ze vooral de afgelopen vijf jaar veel goud hebben gekocht uit angst voor inflatie. Die hoge inflatie, die volgens sommigen het gevolg zou zijn van het ruime monetaire beleid van centrale banken, is totnogtoe uitgebleven.

Analist Galy van SocGen ziet de inflatie juist afnemen, terwijl de dollar aan het aansterken is en ook “de fiscale stabilisatie het buigpunt voorbij is”. Hij verwacht daarom dat er binnenkort een einde zal komen aan het stimuleringsbeleid van de Fed. In deze context acht Société Générale het onwaarschijnlijk dat beleggers goud aan hun portefeuille zullen toevoegen. De analist voegt er zelfs aan toe dat de fysieke goudmarkt met een serieus overschot te maken krijgt als grote investeerders geen goud kopen. Beleggers die goud verkopen kunnen volgens hem zelfs olie om het vuur leggen.

Het primaire scenario van SocGen is een bear market met een zeer geleidelijk verloop over de komende jaren. Een 'perfect storm' van positieve macro-economische cijfers zou de goudprijs zo 20 tot 30 procent lager kunnen zetten, zo meent Sebastien Galy van de Franse zakenbank.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *