Bullionstreet schrijft dat Barclays haar verwachting voor de goudprijs in 2013 heeft verlaagd omdat het 'neerwaartse risico' voor het edelmetaal is toegenomen, terwijl de kansen op een stijging van de goudprijs volgens de bank vervaagd zijn. Aanlisten van de bank zeggen dat als hun nieuwe koersdoel werkelijkheid wordt, dit het eerste jaar sinds 2001 kan worden waarin de goudprijs in dollars niet stijgt.
“De vraag naar fysiek goud in door de lagere prijs toegenomen in India en China, maar doorslaggevend is de aanhoudende uitstroom van edelmetaal uit goud-ETF's”, aldus analist Suki Cooper van Barclays. Daaraan toegevoegd is de positieve macro-economische data, die laat zien dat de Amerikaanse economie geleidelijk weer aan het herstellen is. Dat drukt de prijs van goud, het edelmetaal dat volgens Cooper vooral in trek is in crisistijd vanwege de status van 'veilige haven'.
Bullionstreet wijst ons er nog maar eens op dat Barclays niet de eerste is die het koersdoel voor goud verlaagt. Ook Goldman Sachs kwam onlangs met een negatief koersdoel voor goud naar buiten. Ook die bank noemde het 'herstel' van de Amerikaanse economie als reden om haar koersdoel scherp te verlagen van $1.800 naar $1.550 per troy ounce. In 2018 verwacht deze bank zelfs een goudprijs van $1.200 per troy ounce. Een jaar geleden om deze tijd gaf Goldman Sachs haar klanten nog het advies om goud te kopen, toen de prijs op iets meer dan €1.250 per troy ounce stond. Dat was een advies waar beleggers vrolijk van konden worden, want in september piekte de goudprijs op €1.380 per troy ounce (een stijging van ongeveer 10%).
Beleggers verkopen goud
Bullionstreet schrijft dat goud-ETF's gezamenlijk in de maand februari een recordhoeveelheid van 110 ton goud in de verkoop hebben gedaan. In de eerste helft van maart stroomde er nog eens 27 ton goud weg uit de kluizen van ETF's, vanwege een dalende belangstelling van beleggers in het gele metaal. De totale bezittingen van goud-ETF's staan op de langere termijn bezien nog steeds op een zeer hoog niveau van 2.623 ton, maar wel 143 ton lager dan op het all-time high dat in december vorig jaar gemeten werd.
“Er is ruimte voor een sterke verkoopdruk in de ETF's… maar de uitstroom van goud is vertraagd. Het risico op een verdere uitstroom wordt groter naarmate het rendement op andere beleggingen verder toeneemt”, zo schrijft analist Cooper van Barclays. “De lagere goudprijs heeft de vraag naar goud in China gestimuleerd. Het volume op de Shanghai Gold Exchange is wat afgezwakt ten opzichte van het hoogtepunt tijdens de jaarwisseling, maar zweeft nog steeds op een verhoogd niveau”.
Vanuit India blijft de vraag naar goud nog tot april zwak, zo denkt Cooper. Vanaf dat moment kunnen feestdagen en bruiloften de vraag naar goud weer stimuleren. Barclays denkt dat de goudprijs nog enige tijd zijwaarts zal blijven bewegen. “Enerzijds is er steun is van centrale banken en de lage rente, maar anderzijds ontbreekt een nieuwe stimulans die de goudprijs omhoog kan brengen”, aldus Cooper. Barclays schat de productiekosten voor een troy ounce goud momenteel op $1.200 per troy ounce. De winstmarge van goudmijnen wordt bij de huidige ontwikkeling van de goudprijs dus steeds kleiner.
Timing
Banken die hun koersdoel voor goud afgeven doen dat vaak op een strategisch moment. De prijs zit nu al vijf maanden in een dalende trend, waardoor het neerwaartse risico eigenlijk alleen maar kleiner wordt. Desondanks pakken ze nu de kans om beleggers uit goud te praten. Het sentiment in de markt is vrij zwak en daar maken de banken goed gebruik van. Beleggers zijn er nou eenmaal gevoelig voor om te kopen wat stijgt (zoals aandelen) en te verkopen wat in prijs daalt (in dit geval goud). 'Vermoeide beleggers', zoals Barclays ze noemt, hebben misschien George Soros gevolgd en hun aandelen GLD verkocht… De tijd zal uitwijzen of dat een verstandig besluit was.
Barclays verlaagt koersdoel goud voor 2013 met $80 naar $1.630 per troy ounce