Barrick Gold houdt rekening met goudprijs van $900/oz

Barrick Gold, het grootste goudmijnbedrijf ter wereld, heeft een scenario voorbereid voor een goudprijs van $900 per troy ounce. Dat werd woensdag duidelijk bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Barrick Gold wist in het tweede kwartaal het nettoverlies terug te brengen tot $9 miljoen (omgerekend $0,01 per aandeel) door in de kosten te snijden en door een aantal bedrijfsonderdelen af te stoten. Beleggers reageerden teleurgesteld op de kwartaalcijfers, want de koers daalde met 4%.

In het tweede kwartaal van dit jaar haalde het mijnbouwbedrijf 1,45 miljoen troy ounce goud uit de grond tegen een all-in sustaining cash cost (AISC) van $895 per troy ounce. De kostprijs moet later dit jaar verder omlaag worden gebracht naar $840 tot $880 per troy ounce, onder andere door mijnen te verkopen en door de komende jaren miljarden te bezuinigen. Ook wordt het dividend per kwartaal verlaagd van $0,05 naar $0,02 per aandeel. Vorige maand zakte de waarde van het aandeel naar het laagste niveau in 25 jaar en in de laatste drie maanden halveerde de marktwaarde van het bedrijf naar $8 miljard.

De volledige versie van dit artikel verscheen eerder op een partner blog.

Barrick Gold houdt rekening met goudprijs van $900 per troy ounce

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.