Beleggers in de ban van nieuwe goudvondst Australië

De goudmijnsector is de laatste dagen in de ban van een mogelijk zeer omvangrijke ontdekking van goud in het westen van Australië. Mijnbouwbedrijf Novo Resources ontdekte in een aardlaag die nog niet eerder onderzocht is een relatief grote hoeveelheid goudklompjes, wat erop kan wijzen dat er nog veel meer goud in de grond zit. Maar wat beleggers en goudzoekers extra enthousiast maakt is dat het goud in dezelfde aardlaag werd gevonden waar Zuid-Afrika sinds 1850 grote hoeveelheden goud uit heeft opgegraven.

De laatste maanden zijn verschillende goudzoekers naar het betreffende gebied gegaan om onderzoek te doen. Ondertussen speuren beleggers naar beursgenoteerde goudmijnen die de grootste kans hebben om te profiteren van deze nieuwe goudrush. Mijnbouwbedrijf Novo Resources zond zelfs een livestream uit tijdens het Denver Gold Forum, waarop beleggers live konden meekijken hoe de goudklompjes uit de grond werden gehaald.

Goudmijnaandelen schieten omhoog

Het enthousiasme van beleggers was duidelijk zichtbaar, want na afloop van deze bijeenkomst schoot de waarde van het aandeel met meer dan 20% omhoog. De stijgende trend was overigens al langer gaande, want sinds begin juli is de waarde van dit aandeel gestegen van ongeveer $0,80 naar meer dan $8. Andere mijnbouwbedrijven in dit gebied konden rekenen op extra belangstelling bij beleggers, zoals De Grey Mining en Kairos Mining. De aandelen van deze bedrijven schoten ook met tientallen procenten omhoog.

De verwachtingen van beleggers zijn dus hoog gespannen, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Met het vinden van een aantal goudstukken in de bovenste aardlaag is nog niet bewezen dat er ook dieper onder de grond goud ligt. Daarvoor moeten speciale boringen verricht worden die meer tijd in beslag nemen. In plaats van smalle boorstaven uit de grond te halen moet er een bredere boor met een diameter van 44,45 centimeter toegepast worden, zo schrijft The Australian. Dat is een boortechniek dat ook gebruikt wordt bij de zoektocht naar diamanten. Pas als deze bodemonderzoeken voltooid zijn is het mogelijk een inschatting te maken van de hoeveelheid goud in het Pilbara gebied van West-Australië.

Aandeel Novo Resources is de laatste maanden sterk gestegen (Bron: Bloomberg)

Pilbara

Het Pilbara kraton is een 600 kilometer brede strook in het westen van Australië waar een 3,1 miljard jaar oude aardkorst doorheen loopt. Deze aardkorst was ooit verbonden met een vergelijkbaar gedeelte in Zuid-Afrika, dat bekend staat als het Kapvaal kraton. Samen waren dit de oudste overblijfselen van het land dat ook wel het eerste continent van de aarde genoemd wordt. In het Zuid-Afrikaanse deel van deze aardlaag is sinds 1850 een enorme hoeveelheid goud gevonden, wat doet vermoeden dat er ook in het Australische deel veel goud zou kunnen liggen.

Volgens sceptici wordt er in het gebied al langer naar goud gezocht en is deze vondst nog geen reden om aan te nemen dat er veel meer goud in de grond zit dat op rendabele wijze gedolven kan worden. Liam Twigger van PCF Capital Group zei tegenover The West Australian dat Novo Resources het verhaal op briljante wijze gepromoot heeft en dat exploratiebedrijven dit moment goed kunnen gebruiken om extra geld op te halen, maar dat het voor beleggers een zeer risicovolle onderneming blijft.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Beleggers in de ban van nieuwe goudvondst Australië

  • Eerst zien en dan geloven, Enige jaren terug had hetzelfde bedrijf in Polen ook zo`n fonts gedaan helaas bleek na enige maanden dat allemaal een grote farce was.
    Uiteraard hadden er een paar speculanten hun zakken flink gevuld met … geld.

    Beantwoorden
    • Frank Knopers

      Het blijft inderdaad een risicovolle belegging, omdat er tussen de goede mijnen ook rotte appels zitten. Maar als je de goede mijnen weet uit te kiezen levert het zeker een mooi rendement op..

      Ten aanzien van deze vondst in Australië… eerst (meer) zien en dan geloven!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo