Beleggers kochten dit jaar massaal goud

Beleggers hebben in de eerste helft van dit jaar een recordhoeveelheid van 1.063,9 ton goud aan hun portefeuille toegevoegd, zo blijkt uit het nieuwste kwartaalrapport van de World Gold Council. Het was dit jaar voor het eerst dat er meer goud verkocht werd als beleggingsobject dan als sieraad, een opvallende ontwikkeling.

Door de negatieve rente en door geopolitieke onzekerheid geven meer beleggers de voorkeur aan het edelmetaal als veilige haven, maar door de hogere goudprijs daalde tegelijkertijd de vraag naar sieraden en kwam er ook meer sloopgoud op de markt.

wgc-goudmarkt-tabel

Cijfers goudmarkt over tweede kwartaal van 2016 (Bron: World Gold Council)

Beleggers vluchten naar goud

In de eerste helft van dit jaar kochten beleggers in totaal 579,2 ton goud via zogeheten exchange traded funds (ETF’s). Dat zijn aandelen die op de beurs verhandeld worden en die gedekt worden door het edelmetaal. Daarnaast werd er in de eerste zes maanden van dit jaar wereldwijd 484,7 ton aan goudbaren en gouden munten verkocht. Vooral in de Verenigde Staten en in Europa was goud kopen populair, wat voor een belangrijk deel toegeschreven kan worden aan de extreem lage rente en het ruime monetaire beleid van centrale banken.

wgc-record-investment-demand

Beleggers kochten recordhoeveelheid goud in eerste helft 2016 (Bron: World Gold Council)




Europa en VS

In de Verenigde Staten werd in de eerste helft van dit jaar 75% meer fysiek goud verkocht dan een jaar geleden. Het Amerikaanse munthuis zag de vraag naar gouden Eagle munten verdubbelen, van 198.500 stuks in de eerste helft van 2015 naar 405.000 stuks in de eerste zes maanden van dit jaar. Ook werden er veel meer gouden munten uit het buitenland geïmporteerd om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen.

Ook in Europa was het goud niet aan te slepen, want met een totaal volume van 104 ton was dit de grootste afzetmarkt voor fysiek goud. Vooral in april en mei werd er veel goud gekocht door spaarders en beleggers, wat voor een groot deel toegeschreven kan worden aan de Brexit. Na afloop van het referendum schoot de goudprijs met 10% omhoog, met veel winstnemingen tot gevolg. Hoeveel goud er na afloop van de Brexit verkocht is kan de World Gold Council op basis van deze cijfers nog niet zeggen, omdat het referendum pas tegen het einde van juni plaatsvond.

wgc-gold-demand-investors

Vooral in Europa en de Verenigde Staten groeide de belangstelling voor goud (Bron: World Gold Council)

Minder sieraden, meer sloopgoud

Door de stijging van de goudprijs werden prijsbewuste consumenten in India en China afwachtend. Gecombineerd met een staking in de Indiase juweliersbranche en een tegenvallende oogst daalde de vraag naar sieraden op de Indiase markt in de eerste helft van dit jaar met 32% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. In China werden 16% minder gouden juwelen verkocht dan een jaar geleden. Wereldwijd daalde de vraag naar gouden sieraden in de eerste helft van dit jaar naar 186,3 ton, het laagste niveau sinds 2009.

De hogere goudprijs zorgde voor een aanzienlijke toename in het aanbod van sloopgoud. In het tweede kwartaal werd er wereldwijd 327,7 ton goud gerecycled, een stijging van 23% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De World Gold Council concludeert in haar rapport dat er een sterke correlatie bestaat tussen de prijsontwikkeling van het edelmetaal en het aanbod van sloopgoud. Voor elke 1% stijging van de goudprijs komt er op jaarbasis 0,6% meer sloopgoud op de markt.

wgc-goudprijs-valuta

Stijging goudprijs was in veel valuta nog groter dan in Amerikaanse dollars (Bron: World Gold Council)

Centrale banken kopen goud

Centrale banken blijven goud kopen, al voegden zij dit jaar wat minder edelmetaal aan hun reserves toe. In de eerste zes maanden kochten centrale banken in totaal 185,1 ton, een afname van 23% in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. De grootste kopers onder de centrale banken waren Rusland (+38,4 ton), China (+25,9 ton) en Kazachstan (+9,8 ton).

Wereldwijd bezitten centrale banken op dit moment meer dan 32.800 ton, wat tegen de actuele goudprijs een waarde van $1,4 biljoen vertegenwoordigt. Dat is hetzelfde niveau als het eerste kwartaal van 2013, toen er minder goud in de kluizen van centrale banken lag, maar de goudprijs 30% hoger was dan in het tweede kwartaal van dit jaar. De negatieve rente op staatsobligaties is voor centrale banken en voor particuliere reden om een groter deel van het vermogen in edelmetaal te bewaren.

gs-logo-breed

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor aankoop en opslag van fysieke edelmetalen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo