De vraag naar fysiek goud was in het derde kwartaal van dit jaar relatief zwak door tegenvallende verkopen van sieraden en beleggingsgoud, zo schrijft Thomson Reuters GFMS in haar nieuwste kwartaalrapport over de goudmarkt. Door oplopende spanningen omtrent Noord-Korea bereikte de goudprijs in het derde kwartaal een niveau van $1.350 per troy ounce, wat volgens het onderzoeksbureau zorgde voor een stagnering van de goudverkopen in Azië.
De relatief zwakke verkoopcijfers beperken zich niet tot Azië, want ook in de Westerse wereld is de belangstelling voor het edelmetaal aan het afnemen. Vooral in de Verenigde Staten zijn de verkopen van gouden munten en baren dit jaar behoorlijk hard gedaald, omdat beleggers momenteel meer belangstelling hebben voor aandelen en voor alternatieve beleggingen als virtuele munten. Dat blijkt ook wel uit de voorraadontwikkeling van goud-ETF’s, want die stagneerden dit jaar. Dat terwijl de belangstelling voor de ETF’s vorig jaar nog overweldigend was.
‘Overschot’ op de goudmarkt nam dit jaar verder toe (Bron: Thomson Reuters GFMS)
Centrale banken
Terwijl veel beleggers hun belangstelling voor het edelmetaal lijken te verliezen en consumenten in Azië wachten op een lagere goudprijs blijven centrale banken netto edelmetaal aan hun reserves toevoegen. In de eerste drie kwartalen van dit jaar kochten ze 27% meer goud dan in dezelfde periode van vorig jaar, wat voor een belangrijk gedeelte toegeschreven kan worden aan goudaankopen door de Turkse centrale bank. Zij kochten in mei 6,8 ton en in juni nog eens 13,5 ton goud. In juli en augustus kwam daar respectievelijk nog eens 8 en 8,9 ton goud bij.
De centrale banken van Rusland en Kazachstan voegden dit jaar ook weer veel edelmetaal aan hun reserves toe. In de eerste helft van dit jaar haalde Rusland ongeveer 100 ton goud van de markt, terwijl Kazachstan 21 ton aan haar voorraad toevoegde. Opvallend was de afwezigheid van de Chinese centrale bank, want die heeft sinds oktober vorig jaar geen edelmetaal meer gekocht.
In Turkije zit de vraag naar goud in een opwaartse trend (Bron: Thomson Reuters GFMS)
In Duitsland neemt de vraag naar goud niet af (Bron: Thomson Reuters GFMS)
Goudmijnsector
In de eerste helft van dit jaar steeg de wereldwijde goudmijnproductie met slechts 0,1% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Er kwam dit jaar meer goud uit de mijnen in Noord-Amerika en Afrika, terwijl de productie van mijnen in Azië en Zuid-Amerika juist daalde. Opvallend is de stijging van de gemiddelde productiekosten, want in het derde kwartaal kostte het de goudmijnsector gemiddeld $874 om een troy ounce goud uit de grond te halen.
Volgens cijfers van Thomson Reuters GFMS zijn de zogeheten All-in Sustaining Costs (AISC) in een jaar tijd met 6% gestegen. De stijgende productiekosten geven aan dat het steeds lastiger wordt om goud te delven. In de eerste helft van dit jaar haalden goudmijnen wereldwijd gemiddeld slechts 1,78 gram goud uit iedere ton gouderts. Dat verklaart ook waarom het zo kostbaar is om goud te winnen.
Productiekosten goudmijnen verder gestegen (Bron: Thomson Reuters GFMS)
Wereldwijde productie goudmijnen bleef stabiel(Bron: Thomson Reuters GFMS)