Brazilie kocht in oktober 17,2 ton goud

Het IMF maakte op woensdag al bekend dat Brazilië in oktober 17,2 ton goud heeft toegevoegd aan haar reserves. Met deze aankoop stijgt Brazilië van de 50e naar de 44e plek op de wereldranglijst van landen met de grootste goudvoorraad. De goudvoorraad van 52,5 ton is procentueel nog steeds erg klein ten opzichte van de totale reserves, niet meer dan 1% wordt aangehouden in het gele edelmetaal. Brazilië heeft sinds 2008 geprobeerd haar munt te verzwakken ten opzichte van de Amerikaanse dollar, door buitenlandse reserves in grote hoeveelheden om te wisselen voor dollars. Sinds 2008 heeft Brazilië in totaal $132 miljard gekocht, waardoor 80% van de totale reserves wordt aangehouden in bezittingen die in de Amerikaanse valuta worden uitgedrukt.

Met de valutaoorlog die momenteel gaande is wil Brazilië haar blootstelling aan de Amerikaanse dollar verkleinen. Volgens Silvio Campos Neto, econoom bij Tendências consultancy, hebben de Braziliaanse autoriteiten steeds meer reden om hun reserves te diversificeren richting goud. “De dollar is problematisch door de monetaire verruiming van de centrale bank en door de fiscale onzekerheden in de VS. Deze omstandigheden oefenen meer druk uit op de dollar, waardoor het niet minder dan logisch is dat een land gaat zoeken naar andere reserves”, aldus de econoom.

Brazilië is de laatste toevoeging aan een reeks van landen die veiligheid zoeken in fysiek goud. Opkomende economieen hebben de afgelopen twee tot drie jaar actief goud gekocht, waarvan China, India en Rusland de grootste aankopen voor hun rekening hebben genomen. Centrale banken wereldwijd zullen dit jaar naar schatting netto kopers zijn van 500 ton aan goud, tegenover een jaarlijkse mijnproductie van slechts 2.500 ton. In de afgelopen vier decennia kochten centrale banken neit zoveel goud als nu, zo weet de Financial Times te melden.

Zuid-Amerikaanse landen kopen goud

Centrale banken in Zuid-Amerika volgen het pad dat eerder al werd ingeslagen door centrale banken van landen in het Midden-Oosten en in Azie. Recentelijk hebben ook landen als Mexico, Columbia, Paraguay en Argentinie goud aan hun reserves toegevoegd. De aankoop van goud door verschillende Zuid-Amerikaanse landen ondersteunt de goudprijs, vooral nu de vraag vanuit China en India iets afgezwakt is. De trend van centrale banken die goud kopen zal waarschijnlijk ook volgend jaar stand houden, al durven we niet te voorspellen hoeveel goud en dan gekocht zal worden.

Volgens Edel Tully, strateeg edelmetalen bij de Zwitserse zakenbank UBS, zei dat de aankoop van 17,2 ton goud door Brazilië een belangrijke rol speelde in het ondersteunen van de goudprijs in de maand oktober. De goudprijs zakte vorige maand tot $1.672, maar staat op het moment van schrijven alweer op $1.750 per troy ounce.

De Braziliaanse centrale bank wilde geen toelichting geven voor de aankoop van goud in de maand oktober. Wel heeft het eerder aangegeven dat het haar bezittingen wil diversificeren en dat het haar blootstelling aan valuta wil verkleinen. Specifieke valuta werden niet genoemd, maar het is te verwachten dat Brazilië zich het meest zorgen maakt om de Amerikaanse dollar. In december 2011 bestonden de totale reserves van de Braziliaanse centrale bank voor 83,5% uit staatsobligaties, voor 15,6% uit andere soorten obligaties en voor 0,8% uit fysiek goud.

Volgens econoom Campos Neto kon Brazilië ook makkelijker goud kopen omdat de eigen valuta relatief zwak stond ten opzichte van de dollar. Daardoor was er meer ruimte om interventies op de valutamarkt uit te stellen en andere activa zoals goud te kopen.

Brazilië kocht in oktober 17,2 ton goud en brengt haar totale goudvoorraad daarmee op 52,5 ton

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *