Bull market in goud, wat nu?

Afgelopen vrijdag piekte de goudprijs eventjes op $1.276,70 per troy ounce. Dat is een stijging van $219,70 ten opzichte van het dieptepunt in december, slechts twee maanden geleden. Vanaf de bodem is de koers al met iets meer dan 20% gestegen, waarmee goud officieel in een nieuwe stierenmarkt (‘Bull Market’) terecht is gekomen.

De goudprijs is vanaf het hoogste niveau van vanmiddag weer iets gedaald, maar lijkt nog altijd veel steun te vinden. Wist u dat de goudprijs in euro’s afgelopen vrijdag het hoogste niveau in bijna drie jaar tijd bereikte? De prijs steeg in de middag naar €1.165 per troy ounce, een koers die we sinds april 2013 niet meer op de borden gezien hebben.

goudprijs-3-jaar-record

Goudprijs naar hoogste niveau sinds april 2013 (Bron: Goudstandaard)

Ook verschillende beleggingsproducten op basis van goud zagen een toestroom van nieuwe beleggers. Het handelsvolume in goud op de Comex ligt met 21 miljoen ounces 50% hoger dan het dagelijkse gemiddelde. Ondertussen stegen de voorraden van goud-ETF’s naar het hoogste niveau sinds begin 2014. Twee jaar van goudverkopen uit de kluizen van de ETF’s zijn binnen enkele weken weer goedgemaakt.

Er is duidelijk weer veel vraag naar het gele edelmetaal. Het eerste kwartaal van dit jaar kan zomaar het beste worden sinds het tweede kwartaal van 2010, toen bijna 300 ton goud aan de goudkluizen van ETF’s werden toegevoegd.

Graag wil ik bij deze nog een keer benadrukken dat de voorkeur uitgaat naar het bezit van fysiek goud boven afgeleide producten als trackers en ETF’s die via de beurs verhandeld worden.

Waarom stijgt de goudprijs?

Naar de precieze redenen van deze stijging valt slechts te gissen. Wel weet ik dat slechts een zeer kleine minderheid van alle spaarders en beleggers fysiek goud bezit.

bullion-gold-bar-on-coinsOmdat de hoeveelheid fysiek goud in de wereld beperkt is kan een relatief kleine toestroom van nieuwe beleggers en investeerders een grote koersbeweging teweeg brengen. En dan hebben we het nog niet eens over pensioenfondsen, die veel te groot zijn om een substantieel gedeelte van hun vermogen in goud te stoppen. Als ze al goud kopen, dan doen ze dat vaak via afgeleide producten, omdat ze tegen de huidige goudprijs waarschijnlijk niet genoeg fysiek goud kunnen bemachtigen.

We verwachten dat, als gevolg van de dreigende negatieve rente, meer geld van spaarrekeningen naar alternatieve vormen van vermogen zal stromen. Richting contant geld, maar ook richting tastbare bezittingen zoals grond, vastgoed, kunst en edelmetalen. Het is niet voor niets dat de huizenprijzen in Amsterdam zo hard stijgen en dat er de laatste jaren ongekend hoge bedragen geboden worden voor de meest exclusieve kunstwerken.

Wat nu, vragen cliënten zich af. Ik weet dit antwoord absoluut niet! Wel weet ik dat financiele activa nooit in één rechte lijn omhoog of omlaag gaan. Wel blijf ik zeer positief over goud voor de lange termijn. Hieronder volgen drie redenen waarom de stijging volgens mij pas net begonnen is.

  • Centrale bankiers lijken de controle te verliezen: Er is een toenemende vrees dat de centrale banken over heel de wereld niet langer in staat zijn de zwakke economische groei aan te zwengelen. De rentevoeten zijn al zo laag dat beleggers vrezen dat de centrale banken geen middelen meer achter de hand hebben.
  • De vraag naar fysiek goud trok in 2015 sterk aan: Vooral naar het einde van het jaar toe was de vraag naar goud aanzienlijk. De vraag werd toen gedreven door de daling van de goudprijs. Maar nu de prijs weer stijgt, neemt de vraag alleen maar meer toe. Beleggers die verwachten dat de prijs nog veel verder kan stijgen willen nu alvast positie innemen. Centrale banken kochten in de tweede helft van vorig jaar 281 ton goud, 170% meer dan tijdens de eerste 6 maanden. In China lag de vraag naar goudbaren – en munten vorig jaar 21% hoger dan in 2014. De investeringsvraag in Europa steeg met 12%. De Japanse goudhonger was met 16,2 ton het grootst sinds 2005. De verkoop van goudbaren en munten in de Verenigde Staten steeg met 15% in het vierde kwartaal, tot het hoogste niveau sinds 2011.
  • Een berenmarkt wordt altijd gevolgd door een stierenmarkt: Wanneer de angst op verlies groter is dan de angst op het missen van de volgende stierenmarkt, dan is dat vaak een aanwijzing dat een fundamentele verandering in de trend op komst is. De daling van de goudprijs heeft beleggers de afgelopen jaren onzeker gemaakt, waardoor de zwakke handen uit de markt geschudt zijn. Dat waren tekenen van een gezonde correctie.

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief van Goudstandaard.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo