In 2013 maakte de Bundesbank haar plannen bekend om een aanzienlijk deel van haar goudvoorraad terug te halen uit het buitenland. De centrale bank beloofde voor 2020 in totaal 300 ton goud uit New York en nog eens 374 ton uit Frankrijk te repatriëren. Er moet nog 91 ton uit Frankrijk opgehaald worden.
De centrale bank ligt goed op schema, want eerder dit jaar maakte de Bundesbank bekend dat het goud uit de Verenigde Staten inmiddels is teruggebracht naar de goudkluis in Frankfurt. Dat betekent dat de Duitsers zich nu kunnen richten op het terughalen van de laatste 91 ton goud bij de Franse centrale bank.
Net als veel andere centrale banken bewaart ook de Bundesbank haar goudvoorraad over verschillende locaties, zodat het ook in tijden van crisis op verschillende locaties verhandeld kan worden. Maar met de invoering van de monetaire unie heeft het echter geen strategische waarde meer om een deel van het goud in Frankrijk op te slaan. Dat het goud daar nu pas opgehaald wordt komt omdat er een paar jaar geleden pas voor het eerst publiek druk werd uitgeoefend op de Bundesbank om meer goud terug te halen.
Duitsland wil helft goudvoorraad in eigen land bewaren
Duitse goudvoorraad terug naar eigen land
De Duitse goudvoorraad moest na de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal opnieuw worden opgebouwd. Door het ‘Wirtschaftswunder’ herstelde de economie razendsnel en kon de goudvoorraad worden uitgebreid van 24,6 ton in 1951 naar 1.514,6 ton in 1958. Dat goud kwam met de invoering van de euro pas naar Duitsland, toen het ook van groot strategisch belang was om een deel van het edelmetaal in eigen land te bewaren.
Momenteel liggen er ongeveer 270.000 goudstaven in de kluis van de Bundesbank, goud dat voortdurend door de Duitse politie wordt bewaakt. Ieder jaar verkoopt de centrale bank een paar ton aan het ministerie van Financiën, die er verzamelmunten van maakt voor de binnenlandse markt. Afgezien daarvan heeft de Bundesbank geen plannen om goud te verkopen, wat volgens veel Duitse economen verstandig beleid is. Het edelmetaal levert weliswaar geen cashflow op, maar daar staat tegenover dat de waarde van deze strategische reserve in tijden van crisis explosief kan stijgen.
Goud als strategische reserve
“In een grote crisis of bij het uiteenvallen van het monetaire systeem zal de vraag naar goud – en daarmee ook de goudprijs – omhoog schieten. Het goud van de Bundesbank is dan zoveel waard dat het de euro kan redden. Als is het maar om het vertrouwen dat de markt dan legt in de waarde van de munt”, zo verklaarde econoom Jörg Guido Hülsmann van de Universiteit van Angers tegenover het Duitse Handelsblatt. De Bundesbank beaamt deze stelling en benadrukt dat goud het meeste waarde heeft wanneer je het niet hoeft om te zetten in geld.
Als de repatriëring van het goud voltooid is heeft de Bundesbank de helft van haar totale goudreserve van 3.378 ton in eigen land liggen. Gewaardeerd tegen de actuele goudprijs vertegenwoordigt het edelmetaal een waarde van €126 miljard, omgerekend is dat 69% van de totale reserves van de centrale bank. Alle landen van het Eurosysteem hebben gezamenlijk ruim 10.000 ton goud achter de hand, waarmee de euro een relatief hoge ‘gouddekking’ heeft ten opzichte van andere grote valuta.
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.